5G frequenties

Over een aantal maanden is het zover: 5G wordt officieel uitgerold. De nieuwe generatie mobiel internet voor sneller dataverkeer.

Met het 5G-netwerk krijgen we een downloadsnelheid van gemiddeld 138,5 Mbps. Dat is 2,5 keer zo snel als de 58,7 Mbps die we nu ervaren. Via antennes, in masten en op gebouwen, wordt het 5G signaal verstuurd. Dit gebeurt op zogenoemde frequentiebanden. Voor 5G zijn drie van dit soort frequentiebanden aangewezen. Elke band biedt zijn eigen voordelen.

5G frequenties

Van laag naar hoog: 700 MHz-band: Deze band zal vooral gebruikt worden voor mobiele communicatie, zowel op 4G als 5G. Met deze frequenties kan een landelijk netwerk opgezet worden waarmee ook in huis een goed signaal te ontvangen is. De 700 MHz-band wordt in 2020 uitgerold. De 3,5GHz-band is door Europa aangewezen als de meest geschikte band voor 5G vanwege zijn goede combinatie tussen dekking en snelheid. En als laatste de 26GHz-band kunnen enorm hoge snelheden bereikt worden, maar is in de praktijk alleen geschikt voor dataverkeer over een korte afstand.

De vuistregel is: hoe hoger de frequenties, hoe sneller het dataverkeer. Maar er zijn ook nadelen. Het signaal is ‘zwakker’: het heeft een minder ver bereik en heeft ook moeite met obstakels, zoals gebouwen. Met name om de 3,5GHz- en 26GHz-band effectief te kunnen gebruiken, moeten meer antennes geplaatst worden. De signalen op deze banden moeten namelijk op kortere afstanden ongehinderd kunnen reizen. Als die antennes hoog in masten geplaatst worden, werken ze helaas niet zo goed. De signalen hebben namelijk moeite met gebouwen en andere obstakels.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.