Een dynamisch of vast, en public of private IP-adres?

ipadress

Ieder device dat verbinding maakt met het internet krijgt automatisch een unieke code toegewezen, het IP-adres. Dit IP-adres kan gezien worden als de naam van het device, waardoor alles wat online gebeurt kan worden herleid naar de gebruiker. Voor het opbouwen van mobiele verbindingen zijn er verschillende mogelijkheden:

Dynamisch: een dynamisch IP-adres komt uit een grote pool van de provider en heeft de eigenschap dat deze continue kan veranderen bij het opnieuw opbouwen van de verbinding. Een dynamisch IP-adres kan zowel private als public zijn.

Vast: een vast (statisch of fixed) IP adres is gekoppeld aan de simkaart en zal niet wijzigen bij het opnieuw opbouwen van de verbinding. Een vast IP-adres kan zowel private als public zijn.

Public: een public IP-adres is via het internet bereikbaar waardoor het mogelijk is om de router of de achterliggende devices te bereiken;

Private: een private IP-adres is niet via het internet bereikbaar omdat deze zich achter de firewall (NAT) van de provider bevindt. Deze private IP-reeks is te herkennen als deze valt in: 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12 en 192.168.0.0/16.

Welke soort beveiliging heb ik nodig?

Dynamisch IP-adres

Private: geschikt voor oplossingen waarbij men voor veiligheid kiest en een VPN gebruikt wordt.

Public: bij een public dynamisch IP-adres kan zowel de router, als de achterliggende hardware benaderd worden, mits er gebruikt gemaakt wordt van DDNS.

Vast IP-adres

Private: bij een private vast IP-adres is het mogelijk om twee devices met elkaar te laten communiceren, op een privé netwerk.

Public: bij een public vast IP-adres kan zowel de router, als de achterliggende hardware benaderd worden. Denk hierbij aan remote monitoring van camera’s.

Voor meer vragen over IoT security  kunt u contact opnemen met ons via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.