Gelicenseerde LPWAN markt nu groter dan de ongelicenseerde LPWAN markt.

Licensed LPWAN market now bigger than the unlicensed LPWAN market.

LPWAN staat voor Low Power Wide Area Network. Een LPWAN is een draadloos netwerk, waarbij er met een laag energieverbruik gecommuniceerd kan worden met het netwerk. Het netwerk heeft een groot bereik (meerdere kilometers) met een lage bit rate. Een LPWAN heeft als voornaamste doel om informatie te verzamelen. Hoewel het vaak mogelijk is om informatie in beide richtingen te versturen. Er bestaan verschillende soorten netwerken die aan deze criteria voldoen en dus onder de naam LPWAN vallen zoals LoRaWAN, NB-IOT, LTE M en Sigfox.

In de eerste helft van 2020 had het deel van verbonden IoT devices met een ongelicenseerde LPWA netwerk (LoRa en Sigfox) een voorsprong van 53%. De gelicenseerde LPWA netwerken (LTE M en NB-IOT) hadden 47% van de globale LPWAN connecties gecontribueerd. Een jaar later leidt de gelicenseerde LPWAN markt met een aandeel van 54% en is momenteel fors groeiende. Een belangrijke reden is dat NB-IOT en LTE M in de eerste helft van 2021 zeer sterk zijn gegroeid. NB-IOT domineert nu de globale LPWAN markt terwijl LoRaWAN langzaam aan het zakken is. Bij LoRaWAN wordt vaak de keuze gemaakt voor een private LoRaWAN.

LPWA netwerken: het verschil tussen gelicenseerd en ongelicenceerd

Gelicenseerde LPWA netwerken (LTE M en NB-IOT), hebben vele voordelen waardoor ze nu sterk in opkomst zijn: proven technology gebaseerd op 4G technologie, betere capaciteit en dekking dan het ongelicenseerde spectrum, harmonisatie van het spectrum tussen landen en regio’s en de levensduur wordt gecontroleerd door de mobiele operators. Nadeel is voorlopig nog dat het niet in alle landen is uitgerold, echter er is momenteel een enorme versnelling in de implementaties en roaming agreements waardoor het een kwestie van tijd is dat het overal beschikbaar is.

Ongelicenseerde LPWA netwerken (LoRaWAN en Sigfox) kunnen daarnaast eenvoudig en snel opgezet worden als private netwerken. De grote nadelen momenteel zijn dat er geen harmonisatie is inzake het spectrum tussen landen en regio’s, grote variëteit aan spectrum banden, interferenties zijn niet te managen en het is alleen inzetbaar voor niet kritische IoT oplossingen waardoor een groot aandeel van de markt niet benaderbaar is.

In het afgelopen jaar waren het volgen en monitoren van assets de belangrijkste toepassingen die de groei van ongelicenseerde LPWA netwerken aanstuurden, terwijl de groei van LTE M en NB-IOT werd aangedreven door enorme aantallen slimme meters en de verticals smart building en smart infrastructure.

Thingsdata verwacht dat de markt de aankomende jaren door LTE M en NB-IOT gedomineerd zullen blijven worden. Hoewel de andere technologieën zullen blijven bestaan, lijkt het er op dit moment niet op dat ze een significante rol zullen spelen op de globale markt, hoewel ze aantrekkelijk blijven voor bepaalde nichetoepassingen.

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden van LPWA netwerken zijn neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.

Vraag onze testkit aan

Bent u op zoek naar IoT simkaarten die uw oplossing voorzien van een continue internetverbinding? Vraag dan onze testkit aan! Onze testkit bevat drie simchips waarmee u drie maanden kosteloos 100 mb kunt testen.

Aanvragen

Download onze brochure

Bent u op zoek naar een geschikte IoT partner voor uw bedrijfsactiviteiten? Download dan deze brochure en ontvang direct toegang tot waardevolle inzichten over onze dienstverlening en IoT oplossingen.

Downloaden