Energiezuinige IOT netwerken

Energie Zuinig

Een bijzondere eigenschap van de LPWAN netwerken (NB-IOT en LTE M) is de lage hoeveelheid energie die nodig is om data van een ‘device’ naar de cloud te versturen. Hierdoor kunt u onafhankelijk opereren van een vaste stroomaansluiting en kan een ‘device’ jaren lang draaien op één batterij. Een ‘device’ op basis van LTE M kan wel 5 jaar lang werken op twee AA-batterijen en op basis van NB-IOT zelfs 10 jaar.

NB-IOT en LTE M functionaliteiten

NB-IOT en LTE M zijn ontwikkeld voor data communicatie over grotere afstanden met een zo laag mogelijk energieverbruik. Twee van de energieverbruik functionaliteiten bij NB-IOT en LTE M zijn de Power Saving Mode (PSM) en Extended Discontinuous Reception (eDRX).

Met behulp van de PSM kan de cellular module in het ‘device’, in slaap worden gezet. Tijdens die slaaptijd is het energieverbruik enkele microampères. Het ‘device’ zal gedurende die tijd niet met het netwerk communiceren. Als het ‘device’ wel data wil versturen, dan komt de cellular module automatisch uit slaapstand en zal direct de gewenste data over het netwerk doorsturen. Door deze slaaptijd zo optimaal mogelijk te regelen wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt.

Voor sommige businesscases, waarbij het device vooral data vanuit het IOT netwerk ontvangt en vrijwel geen data verstuurt, kan het tijdstip dat het device naar het netwerk luistert worden aangepast. Deze afspraak tussen het device en het netwerk kan met eDRX van iedere 10 seconden worden verlengd tot eens in de paar uur. Het verlaagt het batterijverbruik.

NB-IOT en LTE-M zijn de beste keuze voor grensoverschrijdende connectiviteit, aangezien roaming-overeenkomsten nu erg snel vorderen in vergelijking met LoRa. De cellular modules kunnen in een diepe, energiezuinige slaapstand gaan (PSM) of worden alleen actief (eDRX) als de cellular module verbinding moet maken met het netwerk om data te verzenden. Dit resulteert in een aanzienlijke batterijbesparing.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.