Kies de juiste antenne voor uw IoT applicatie!

Choice antenne

Steeds meer processen en devices zijn near realtime of realtime online te volgen. Dagelijks adviseren wij organisaties hoe ze met behulp van IoT hardware, IoT connectiviteit en dataverwerking processen kunnen optimaliseren. Om de gegevens te ontsluiten is een geschikte antenne cruciaal.

Toch krijgt de antenne vaak minder aandacht dan nodig is. In dit artikel leggen Cas van der Zwaag & Marco van den Bos van onze strategisch partner Delmation uit welke uitdagingen en oplossingen er zijn.

Bereik vaak niet voldoende

Bij een smartphone vinden wij het allemaal heel logisch dat erop sommige plekken geen bereik is, dit wordt bij IoT applicaties nog weleens vergeten.

Cas van der Zwaag: “sensoren, routers en gateways worden heel vaak in omgevingen geplaatst waar er geen, matig of slecht bereik is. Denk aan fabriekshallen, kelders, patchkasten of in buitengebieden in Nederland. Als uw smartphone op deze locatie slecht bereik heeft dan kan u ervan uitgaan dat het bereik van een sensor, router of gateway nog slechter is. Sensoren, gateways of routers zijn meestal uitgerust met een opsteek antenne. Een opsteek antenne kan voldoende zijn voor een buitenlocatie met veel bereik maar indoor is dit vaak niet het geval”.

De keuze van een goede antenne

Er zijn veel verschillende soorten antennes en om een goede antenne te kiezen moeten er een aantal afwegingen gemaakt worden.

Cas van der Zwaag: “natuurlijk is het bereik het belangrijkste maar ook moet je kijken naar de omgeving waar de antenne wordt geplaatst. Zo zijn er speciale antennes die ‘hufterproof’ zijn. Deze worden geplaatst in omgevingen waar veel mensen de antenne kunnen benaderen en de kans op vandalisme groot is. Daarnaast zijn het vooral keuzes over bereik. Met een 4×4 MIMO kan er optimaal gebruik gemaakt worden van 5G. Als het signaal van ver moet komen dan is het gericht stralen een oplossing en is een hoge dBi belangrijk. Daarnaast geldt bij antennes: size does matter, een grote antenne is beter”.

Opsteek antennes

Opsteek antennes worden rechtstreeks aan de sensor, router of gateway bevestigd. Deze beschikken vaak over een knik constructie zodat de hoek en plaatsing meer mogelijkheden biedt. Opsteek antennes zorgen voor een kleine versterking en dienen altijd bevestigd te worden. Doorgaans worden deze antennes standaard meegeleverd door de fabrikant.

Magneetvoet antennes

Een magneetvoet antenne is een kleine staafantenne die door middel van een magneet op een magnetisch oppervlak bevestigd kan worden. Deze antennes zijn erg eenvoudig inzetbaar en zorgen voor een relatief grote versterking ten opzichte van opsteek antennes.

Puck antennes

Puck antennes worden gekenmerkt door het kleine formaat en de hoge vandaalbestendigheid. Deze antennes zijn uitermate geschikt voor montage op buitenkasten. Door de antenne aan de bovenkant van de kast te monteren wordt de grootste versterking gerealiseerd. Bovendien zijn de puck antennes IP67 gecertificeerd en dus geschikt voor outdoor toepassingen.

Richt antennes

Een directionele antenne of richtantenne is een antenne die meer vermogen uitstraalt of ontvangt in een specifieke richting. Doordat de antenne zich focust op een bepaalde richting, is er minder interferentie vanuit andere richtingen, waardoor betere prestaties gerealiseerd worden.

Staaf antennes

Deze antennes zorgen doorgaans voor de hoogst mogelijke versterking en het grootste bereik. Er moet echter wel rekening gehouden worden met de plaatsing, de montage en het formaat. Staaf antennes zijn bestendig tegen de slechtste weersomstandigheden.

Geïntegreerde antennes

Geïntegreerde antennes bieden de mogelijkheid om routers en gateways in de antenne zelf te plaatsen. Door de router of gateway dichtbij de antenne te plaatsen worden de verliezen tot een minimum beperkt en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de plaatsing.

Multi antenne

Een multi antenne maakt het mogelijk om een enkele antenne te gebruiken voor GSM, GPS en WiFi. Deze antennes komen dan ook met meerdere kabels. Het voordeel van multi antennes is dat er maar één antenne geplaatst dient te worden, waardoor ruimte bespaard kan blijven.

SISO / MIMO

Single input, single output (SISO) is een antenne systeem waarbij de zender een enkele antenne heeft. SISO wordt doorgaans gebruikt bij radio-, satelliet– en GSM systemen.

Multiple Input, Multiple Output (MIMO) antennes verzenden data als verschillende signalen, via meerdere antennes, terwijl er éénn enkel radiosignaal gebruikt wordt. Deze vorm van stralen waarbij gebruik gemaakt wordt van meerdere antennes verbeterd de sterkte en signaalkwaliteit.

Voor meer informatie over antennes, kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.

Vraag onze testkit aan

Bent u op zoek naar IoT simkaarten die uw oplossing voorzien van een continue internetverbinding? Vraag dan onze testkit aan! Onze testkit bevat drie simchips waarmee u drie maanden kosteloos 100 mb kunt testen.

Aanvragen

Download onze brochure

Bent u op zoek naar een geschikte IoT partner voor uw bedrijfsactiviteiten? Download dan deze brochure en ontvang direct toegang tot waardevolle inzichten over onze dienstverlening en IoT oplossingen.

Downloaden