Energie

Energiemarkt

Aangezien het wereldwijde energieverbruik de komende tijd naar verwachting enorm zal toenemen, heeft de behoefte aan slimmere energieoplossingen een recordhoogte bereikt. In 2030 moet van alle gebruikte energie in Nederland, minimaal 27% uit duurzame bronnen komen en in 2050 bijna volledig uit duurzame bronnen. Energie vertegenwoordigt een groot deel van de geïdentificeerde IoT projecten en heeft al een sterke positie in de IoT markt. De meeste projecten zijn gericht op energiedistributie, netoptimalisatie, bewaking en beheer van activa op afstand, voorspellend onderhoud en de creatie van meer transparantie voor klanten.

Thingsdata constateert een aanzienlijke groei in het ontsluiten van gegevens, afkomstig uit diverse bronnen zoals zonnepanelen en laadpalen. Deze expansie omvat niet alleen de traditionele energieopwekkingsbronnen, maar strekt zich ook uit tot geavanceerdere technologieën, waaronder nul op de meter woningen, warmtepompen en batterij management systemen. Het vergaren en analyseren van informatie uit deze diverse bronnen biedt een waardevol inzicht in het bredere spectrum van duurzame energie ecosystemen

Wat kan Internet of Things (IoT) betekenen voor de vertical energy?

Het toepassen van Internet of Things in de vertical energy brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst kunnen IoT devices worden gebruikt om energieopwekking en -distributie te optimaliseren. Zo wordt het energiegrid gebalanceerd wat zorgt voor minder belasting en wordt de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het netwerk toegankelijker. Sensoren kunnen worden geïnstalleerd om de conditie van devices vast te stellen en problemen te detecteren, dit bevordert de efficiëntie en betrouwbaarheid. Slimme thermostaten, verlichtingssystemen en HVAC-systemen kunnen worden ingezet om energie te besparen in gebouwen. Meer inzicht in het energieverbruik moedigt organisaties aan om hier verbeteringen op aan te brengen. Zo biedt IoT technologie ook consumenten realtime inzicht in hun energieverbruik via mobiele apps of webgebaseerde platforms. Dit draagt bij aan duurzaamheid, kostenbeheersing en gebruiksgemak in de energie industrie. Het belang van IoT in deze sector zal naar verwachting blijven groeien naarmate de technologie zich ontwikkelt.

Connectiviteit en Hardware oplossingen in de vertical energy

Connectiviteit in de energiemarkt is opgesplitst in laag en hoog dataverbruik. Hoog data met als toepassing M2M, gebaseerd op 4G/5G, wordt ingezet wanneer meerdere devices via mbus, modbus of BACnet zijn aangesloten op een gateway. Thingsdata biedt hiervoor beveiligde M2M simkaarten via KPN IOT, TELE2 IOT. Laag data met als toepassing LTE-M en NB-IOT, gebaseerd op de 4G netwerken ter beschikking van KPN IOT en TELE2 IOT. Dit wordt ingezet voor sensortechnologie, zoals een stroomsensor, spanningsdetector en kWh meters. In de vertical energy speelt de inzet van gateways een cruciale rol bij het optimaliseren van de connectiviteit. Door gateways in te zetten, kunnen energiebeheersystemen naadloos communiceren met diverse sensoren en devices, waardoor real time monitoring en gegevensanalyse worden verbeterd. Dit draagt bij aan een geoptimaliseerde en intelligente benadering van energiebeheer in de vertical energy sector.

Databeveiliging in de energie sector

IoT kan helpen bij het identificeren van beveiligingsrisico’s en het bewaken van de cybersecurity van energie infrastructuur om te beschermen tegen potentiële aanvallen en bedreigingen. Thingsdata biedt diverse IoT beveiligingsmogelijkheden om de integriteit en vertrouwelijkheid van uw IoT gegevens te waarborgen. Deze omvatten whitelisting voor geautoriseerde toegang via IP-adressen, IMEI Lock voor preventie van ongeautoriseerd dataverbruik, APN (Access Point Name) voor veilige verbindingen en IPsec VPN + Private APN voor een gesloten netwerk. Het implementeren van deze beveiligingsmaatregelen vormt een essentieel basisniveau van beveiliging voor uw IoT implementatie en waarborgt de bescherming van uw devices en gegevens tegen ongeautoriseerde toegang en bedreigingen.