5G gaat een nieuwe revolutie ontketenen!

5G revolutie

De vijfde generatie mobiele netwerken zal niet alleen de manier waarop we met elkaar verbinding maken verbeteren, het zal ook grote voordelen opleveren waarop we installaties, apparatuur en sensoren onderling verbinden en besturen. 5G levert hogere snelheden, lagere latency en betere beveiliging. Het is ontworpen om te voldoen aan de exponentiële groei in dataverwerking. Het zal in eerste instantie naast de huidige 4G netwerken bestaan, voordat het verder evolueert.

Het 5G netwerk zal veel meer ‘devices’ aan kunnen dan eerdere netwerken, zodat de miljarden met IoT verbonden ‘devices’ onmiddellijk verbinding kunnen maken. Met 5G kunnen we slechts 25.000+ ‘devices’ aan een radiocel toevoegen en het zal nog steeds niet zijn capaciteit hebben bereikt. Dit betekent dat 5G beter bestand is tegen de hogere belastingen in bijvoorbeeld steden of stadions. Anderzijds zorgen de nieuwe lagere frequenties voor robuustere en betrouwbaardere verbindingen in landelijke gebieden.

5G netwerk

5G is een veel betrouwbaardere technologie dan eerdere generaties. Dit is belangrijk als het gaat om uitval of wanneer delen van het netwerk moeten worden bijgewerkt. De 5G-architectuur is veel eenvoudiger te onderhouden en tegelijkertijd gebouwd op robuustere fundamenten en standaarden. Dit betekent dat er minder incidenten gaan voorkomen en veel minder downtime is. Dit is geweldig nieuws voor IoT toepassingen, met name voor mission critical oplossingen.

Met 5G zien we snelheden tussen de 1 Gbps tot 10 Gbps, 5G is daarmee gemiddeld tien keer sneller dan 4G. Als het op IoT aankomt zal dit een enorm verschil maken voor toepassingen zoals bijvoorbeeld CCTV. Lagere latency betekent bijna realtime communicatie, wat een grote boost geeft als het gaat om realtime besturing van ‘devices’ (autonome voertuigen en robotica). 4G latency is eigenlijk al vrij snel met ongeveer 30-40 milliseconden. Met 5G wordt dat aantal teruggebracht tot 1-2 milliseconden, wat opnieuw 5G tot een grote ‘game changer’ maakt als het gaat om IoT.

Er zijn meer en verbeterde beveiligingsstandaarden in 5G, met meer beveiligingscontroles. 5G maakt betere en snellere tools mogelijk voor authenticatie en encryptie van verkeer en verbonden ‘devices’. Hogere snelheden maken het mogelijk om veel sneller dan nu nieuwe software en beveiligingsupdates te delen en te installeren, waardoor intelligente realtime beveiliging mogelijk worden. Hogere snelheden, snellere reactietijden en meer verbonden ‘devices’ maken ook systeembewaking efficiënter. 5G biedt ook de mogelijkheid om verkeer in het netwerk te prioriseren (QoS).

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.