Komt ongelicenseerd public LPWAN tot zijn einde?

Ongelicenseerde public LPWAN netwerken

Klanten van Bouygues Telecom in Frankrijk ontvingen vrijdag 25 februari een aanzienlijke aankondiging: het public LoRaWAN netwerk van Bouygues Telecom en de bijbehorende Objenious diensten kunnen vanaf december 2024 niet meer op geabonneerd worden, noch verlengd. Volgens Bouygues Telecom voldoen NB-IOT en LTE-M netwerken beter aan de behoeften van de hedendaagse IoT prospects en klanten in zowel Frankrijk als internationaal. Bouygues Telecom kondigde eerder al de lanceringen aan van hun eigen LTE-M netwerk in september 2021 en NB-IOT netwerk in november 2021.

LPWAN in de ongelicenseerde band is niet economisch futureproof, het faillissement van Sigfox en de dreigende shutdowns van meerdere LoRaWAN netwerken in verschillende landen ondersteunen deze stelling. De acceptatie en beschikbaarheid van NB-IOT en LTE-M zullen uiteindelijk de behoefte aan LoRaWAN overwinnen en dan zullen we zien dat LoRaWAN zal worden stopgezet of dat de manier van gebruik verandert.

De drijvende factoren die LoRaWAN hebben gecreëerd (batterijvermogen en kosten) zijn overgenomen door NB-IOT en LTE-M, hierdoor worden de verschillen steeds kleiner. Maar wat zijn nou de verschillen en waarom zijn ongelicenseerde LPWAN netwerken niet economisch futureproof?

Ongelicenseerde LPWAN netwerken (public LoRaWAN en Sigfox) kunnen eenvoudig en snel opgezet worden. De grote nadelen momenteel zijn dat er geen harmonisatie is inzake het spectrum tussen landen en regio’s, grote variëteit aan spectrumbanden, interferenties zijn niet te managen en het is alleen inzetbaar voor niet kritische IoT oplossingen waardoor een groot aandeel van de markt niet benaderbaar is.

Gelicenseerde LPWAN netwerken (LTE-M en NB-IOT), hebben vele voordelen waardoor ze nu sterk in opkomst zijn: proven technology gebaseerd op 4G technologie, betere capaciteit en dekking dan het ongelicenseerde spectrum, harmonisatie van het spectrum tussen landen en regio’s en de levensduur wordt gecontroleerd door de mobiele operators.

Operators zijn goed in het installeren van antennes, het trekken van kabels en het onderhouden van deze netwerken. In de wereld van IoT is er meer nodig dan alleen het opzetten van een netwerk, er moet ook een markt gecreëerd worden, wat nu ook wordt gedaan. Initiatieven zoals The Things Industries, Semtech, Helium en Loriot doen geweldig werk. Hun gemeenschappen zijn al erg groot en uiteindelijk maakt een gemeenschap een technologie geweldig, niet de technologie op zichzelf.

Thingsdata voorspelt dat er de aankomende tijd steeds meer public LPWAN netwerken stopgezet zullen worden of dat de manier van gebruik zal gaan veranderen.

Voor meer informatie over public LPWAN netwerken, kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.

 

 

Vraag onze testkit aan

Bent u op zoek naar IoT simkaarten die uw oplossing voorzien van een continue internetverbinding? Vraag dan onze testkit aan! Onze testkit bevat drie simchips waarmee u drie maanden kosteloos 100 mb kunt testen.

Aanvragen

Download onze brochure

Bent u op zoek naar een geschikte IoT partner voor uw bedrijfsactiviteiten? Download dan deze brochure en ontvang direct toegang tot waardevolle inzichten over onze dienstverlening en IoT oplossingen.

Downloaden