Het verschil tussen MVNO en MNO

mvno

Hoe kan het dat sommige providers gebruik maken van het netwerk van andere providers? Dit kan door de MNO en MVNO constructie, in dit artikel gaan we verder in op wat MNO en MVNO zijn en wat het verschil tussen beide is.

Wat is een MVNO?

MVNO staat voor Mobile Virtual Network Operator, een MVNO maakt een zakelijke afspraak met een MNO om zo netwerkcapaciteit te kopen. Op deze manier kan een MVNO onder eigen merknaam producten en diensten aanbieden die gebruik maken van het netwerk van een MNO.

Wat is een MNO?

MNO staat voor Mobile Network Operator, een MNO is een mobiele provider die een zendvergunning heeft en over een eigen infrastructuur voor exploitatie van mobiele diensten beschikt. De MNO’s zijn als het ware de “hoofdnetwerken”, in Nederland zijn de MNO’s: KPN, Vodafone en T-Mobile.

Wat is dan het verschil tussen een MNO en een MVNO?

Vaak bieden MVNO’s hun diensten voordeliger aan dan MNO’s, terwijl ze wel hetzelfde netwerk gebruiken, hoe kan dit? Ten eerste hebben MNO merken een “premium” gevoel en reputatie, dit zijn namelijk merken die al meerdere jaren bestaan en hun kwaliteit en naam al hebben bewezen. Voor de meeste organisaties biedt dit een gevoel van betrouwbaarheid en daarvoor is er meer bereidheid om meer te betalen. Ook worden producten door MVNO’s veelal digitaal aangeboden en hebben de meeste MVNO’s geen fysieke winkels of kantoorpanden. Onder andere hierdoor hebben MVNO’s in tegenstelling tot grote en vaak loggere MNO’s organisaties, minder last van overheadkosten, wat uiteindelijk invloed heeft op de abonnementstarieven.

Verder kan een MVNO eigen afspraken maken met de MNO hierdoor zijn er veel variaties mogelijk, wat weer een reden voor organisaties is om de MVNO over de MNO te kiezen. De MNO mag wel eerst nieuwe ontwikkelingen of technieken introduceren, zo heeft KPN bijvoorbeeld de eSIM en 5G eerst alleen binnen KPN aangeboden en geïmplementeerd. Deze diensten worden later pas beschikbaar voor de MVNO’s, maar er zit geen technisch verschil tussen de diensten die de MVNO’s bij de MVO’s afnemen, alle gebruikers worden dus gelijk behandeld op het netwerk.

Meer informatie

MNO’s en MVNO’s hebben beide hun voordelen, het ligt uiteindelijk aan u persoonlijke voorkeur welke oplossing het beste is voor u. Voor meer informatie over MNO’s en MVNO’s kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.