Teltonika RutOS software update

Teltonika RutOS Software update

Teltonika Networks heeft de RutOS software bijgewerkt naar versie RUT_R_00.07.01.2 Hierbij een overzicht van de belangrijkste toevoegingen en wijzigingen van deze software:

RutOS komt naar RUT240!

Net zoals de vorige update het volledige potentieel van RutOS heeft ontgrendeld voor de RUT9**-, RUTX**-, RUT3**- en TRB**-serie, wordt dat nu ook gedaan voor de RUT240. Door alle apparaten op hetzelfde platform te hebben, zijn er meer gestroomlijnde firmware-updates en meer beschikbare functionaliteiten mogelijk. Dat betekent ook dat de apparaten tegelijkertijd OpenWRT- en Kernel-updates zullen ontvangen, net als alle andere producten die RutOS gebruiken.

Gebruikers kunnen een meer interactieve gebruikersinterface, snellere en vloeiendere prestaties op basis van Vue.js en meerdere nieuwe functies verwachten om meer gestroomlijnde toepassingen en zakelijke kansen mogelijk te maken.

Draadloos Mesh netwerk

Teltonika Networks biedt de Mesh-functionaliteit al aan, maar de nieuwste update zal de configuratie ervan vereenvoudigen. Vanaf nu ondersteunt RutOS de Wireless Mesh 802.11s-standaard. Het biedt een sneller alternatief om verschillende draadloze apparaten op het netwerk aan te sluiten zonder infrastructuur op te zetten (inclusief het maken van toegangspunten, stations of hotspots). Werkend op niveau 2, zorgt 802.11s ervoor dat de nodes elkaar kunnen zien alsof ze op een switch zijn aangesloten.
Mesh-netwerken worden gewaardeerd om hun betrouwbaarheid, veerkracht en eenvoudig beheer. Ze worden het meest gebruikt in de ondernemings-, horeca- of industriële omgevingen. IT-beheerders houden van Mesh-netwerken vanwege hun eenvoudige configuratie die op meerdere apparaten tegelijk kan worden toegepast en hun zelfherstellende eigenschappen. Voor een snelle overgang tussen draadloze apparaten moet Fast Roaming echter ook zijn ingeschakeld.

Fast Roaming

802.11r-standaard is een aanvulling op de vorige 802.11 die een naadloze verbindingscontinuïteit van draadloze apparaten in beweging mogelijk maakt. Het maakt snelle en ongevoelige cliëntovergangen van het ene toegangspunt naar het andere mogelijk. De verbinding schakelt over naar een alternatief Access Point (AP) op basis van de afstand in plaats van te werken op basis van de netwerkbelasting. Telkens wanneer het draadloze apparaat zich te ver van het AP verwijdert, maakt het verbinding met een ander apparaat dat op dat moment dichterbij komt. Het proces gebeurt echter zo snel dat het de verbinding niet beïnvloedt en de gebruikers merken niet dat de overstap plaatsvindt.
Deze functionaliteit werkt goed voor ondernemingen met veel werknemers die laptops en verschillende andere draadloze apparaten gebruiken. Het helpt ervoor te zorgen dat ze dezelfde hoogwaardige verbinding genieten, zelfs wanneer ze zich door verschillende kantoorruimtes verplaatsen. Over het algemeen is Fast Roaming een geweldig hulpmiddel om een vlotte Wi-Fi ervaring te bieden in elke vestiging dat grote gebieden beslaat, zoals winkelcentra, luchthavens, evenementenlocaties en vele andere openbare plaatsen.

Multi Wi-Fi station prioriteitsconfiguratie

Het is nu mogelijk om gebruik te maken van ondersteuning bij Wi-Fi Station (STA) prioriteit configuratie op apparaten met RutOS. Het betekent dat de router van Teltonika Networks, naast het delen van Wi-Fi voor de gebruikers, ook zelf als gebruiker kan fungeren. Met prioriteit support is het mogelijk een lijst met Wi-Fi-stations toe te voegen en de router de best beschikbare optie te laten kiezen volgens vooraf gedefinieerde criteria.

Een goed voorbeeld is een intercitybus die door verschillende stations rijdt. Onderweg gebruikt de router 4G-connectiviteit om indien nodig internet te leveren voor de ticketterminal, hotspot en andere apparaten. Wanneer de bus echter bij één van de stations komt, schakelt hij automatisch de verbinding naar een bekend Wi-Fi netwerk. De STA-lijst van de router bevat SSID’s van wifi-netwerken op alle busstations onderweg. Het definieert vooraf met welk netwerk de bus verbinding maakt voor gegevensuitwisseling, wat resulteert in optimale connectiviteit en lagere gegevenskosten.

Meer flexibiliteit met SNMP

Simple Network Management Protocol (SNMP) maakt het mogelijk om op afstand aangesloten apparaten binnen een netwerk te bewaken. SNMP is niet nieuw voor RutOS. Teltonika Networks heeft de mogelijkheden echter uitgebreid door Input/Output (I/O)-ondersteuning toe te voegen. Naast het bewaken van verschillende andere parameters via SNMP, is het nu ook mogelijk de status van ingangen en uitgangen controleren. De informatie wordt realtime overgebracht en het is mogelijk om waarschuwingen in te stellen voor specifieke gebeurtenissen. Dat kan vooral handig zijn in fabriek automatisering oplossingen, waar veel (oude) machines I/O’s gebruiken voor besturing en communicatie.

Nieuw VPN protocol

Beveiliging is voor Teltonika Networks altijd een belangrijk aandachtspunt geweest. Net zoals het bieden van flexibiliteit aan klanten en hen de tools bieden die ze geschikt vinden voor hun projecten. Als zodanig hebben ze al een uitgebreide lijst met beschikbare VPN-services aangeboden, waaronder OpenVPN, Zerotier, IPsec, Wireguard, GRE en vele andere. Daar is nu ook Tinc aan toegevoegd. Deze VPN-daemon gebruikt tunneling en codering om een veilig privénetwerk tussen hosts op internet te creëren. Doordat de IP-niveau netwerkcode gezien wordt als een standaard netwerkapparaat, vereist het geen aanpassing met bestaande software. Deze VPN is beter geschikt voor meer geavanceerde gebruikers omdat het, voorlopig, geen webinterface heeft.

Verbeterde IPsec-doorvoer voor RUTX**-routers

IPsec is een van de meest populaire VPN-tunnels die gegevensuitwisseling beschermen met behulp van cryptografische beveiligingsservices. Dit proces resulteert echter in een “overhead” toegevoegd aan elk pakket dat de tunnel binnenkomt, waardoor een hogere bandbreedte nodig is dan de werkelijke pakketgrootte om door de IPsec-tunnel te komen. Met de laatste update heeft Teltonika Networks de IPsec-doorvoer voor routers uit de RUTX**-serie meer dan verdubbeld. Deze nieuwste verbetering betekent dus dat de gebruikers geen concessies hoeven te doen aan de prestaties ten opzichte van de beveiliging en van beide kunnen genieten.

Gebeurtenisrapportage

Er zijn twee belangrijke updates voor het rapporteren van gebeurtenissen. De eerste heet “New Wi-Fi client”. Zoals de naam al doet vermoeden, is het mogelijk om nieuwe klanten te monitoren en openbare Wi-Fi te analyseren. Het helpt bij het afhandelen van beveiligingsrisico’s door ervoor te zorgen dat er geen ongeautoriseerde apparaten op het netwerk kunnen komen en schade kunnen veroorzaken. In 2021 was er een toename van 600% in cyberaanvallen en, zoals bekend, vindt een aanzienlijk deel daarvan plaats door kwetsbaarheden in Wi-Fi -netwerken.
Rapport “Topologie status”, toegevoegd aan RUT9**-, RUT3**- en RUT2**-apparaten, waarschuwt over de wijzigingen in de netwerk topologie. Dit is meer gericht op fysieke beveiligingsinbreuken vanuit het netwerk. Telkens wanneer iemand een apparaat toevoegt of verwijdert, krijgt de netwerkbeheerder een melding en kan schade worden voorkomen.

RutOS zegt “Guten Tag!”

Goed nieuws voor alle Duitstalige die de apparaten van Teltonika Networks gebruiken. Na een korte onderbreking is de Duitse taal weer terug in de producten van Teltonika Networks. Houd er rekening mee dat sommige nieuwere functies nog even nodig hebben om volledig vertaald te worden, maar het meeste van RutOS kan al in het Duits worden gebruikt.

Failover- en taakverdelingsregels

U kunt nu bepalen hoe taakverdeling moet plaatsvinden in multi-WAN-apparaten met de nieuw toegevoegde Failover/Load balancing “Policies” en “Rules” configuratieondersteuning. Het toevoegen van nieuwe regels werkt eenvoudig en kan worden voltooid via de webinterface. U kunt nu bijvoorbeeld opgeven van welk verkeer u een failover of taakverdeling wilt maken. Stel dat u de browsersnelheid wilt verhogen, dan hoeft u alleen maar een regel te maken om dit soort verkeer te verdelen over twee modems.

Basisupdate

Omdat het een aangepaste OpenWRT-software is, is RutOS-basis bijgewerkt met de OpenWRT-versie 21.02. Dat betekent dat het systeem beter geoptimaliseerd en veiliger werd na het voltooien van de laatste bugfixes, het elimineren van kwetsbaarheden en het toevoegen van nieuwe ondersteunde componenten. Je kunt voor meer details kijken in de changelog die beschikbaar is op de Wiki van Teltonika Networks. Samen met de OpenWRT werd de Linux-kernel bijgewerkt naar versie 5.4.147. Bezoek de OpenWRT-webpagina voor de volledige lijst met bijgewerkte functies.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.nl.