Thingsdata biedt LBS als aanvullende dienst voor locatiebepaling bij een data abonnement!

LBS

Wij merken dat er binnen organisaties steeds vaker vraag is naar locatiegegevens (locatiebepaling). De meest bekende en gebruikte methode van locatiebepaling is uiteraard GPS (Global Positioning System). Naast GPS is er ook een andere mogelijkheid om een locatie te bepalen: Location Based Services (LBS).

GPS heeft een aantal nadelen voor IoT businesscases: een GPS device moet voor een goede werking, in verbinding staan met satellieten zodat er een nauwkeurige locatie wordt bepaald. Het is daarnaast een relatief dure oplossing en een batterij gevoed device gaat door de GPS functionaliteit helaas niet lang mee (korte batterijduur).

Location Based Services nieuw in ons portfolio!

Sinds kort hebben wij LBS als andere mogelijkheid voor locatiebepaling in ons portfolio. Wanneer je een beveiligde IoT simkaart bij ons afneemt, kan je er nu ook voor kiezen om de dienst LBS aan die IoT simkaart toe te voegen. De kosten van LBS worden maandelijks verrekend. Voor de monitoring en beheer van de IoT simkaarten maken wij gebruik van een sim management systeem. In dit systeem wordt de locatie(s) visueel inzichtelijk gemaakt. Daarnaast worden de informatie van de lengte- en breedtegraden vrijgegeven.

LBS biedt dus de mogelijkheid om de locatiegegevens van een IoT device vast te stellen. De locatie wordt vastgesteld doormiddel van de afstand van het IoT device tot de zendmasten in de nabije omgeving. Wanneer een beveiligde IoT simkaart drie zendmasten ziet kan er een driehoeksmeting worden geïnitieerd om de locatiegegevens te achterhalen. Voor LBS is er geen speciale hardware of software nodig om de locatiegegevens te bepalen. Hoe meer zendmasten er in de buurt zijn, hoe nauwkeuriger de locatiegegevens worden berekend. LBS is minder accuraat als GPS maar kan in veel gevallen een zeer goede indicatie geven (locatiebepaler).

Wanneer een IoT device van locatie veranderd bieden wij de mogelijkheid van een automatische warning email, zo kunt bijvoorbeeld u inzicht krijgen in onvoorziene bewegingen. De locatiegegevens van een IoT device kan ieder uur worden ingezien en worden opgeslagen in een logboek (historische gegevens). Daarnaast is het mogelijk om de informatie doormiddel van een API-koppeling te integreren in andere systemen.

Dankzij Location Based Services is het lokaliseren van een IoT device voordeliger en energiezuiniger dan het lokaliseren doormiddel van GPS. Wilt u meer weten neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.