Uitfasering 3G KPN

Uitfasering 3G KPN

In 2022 gaat KPN stoppen met het 3G netwerk in Nederland. Dit netwerk wordt uitgezet, omdat steeds minder organisaties hiervan gebruikmaken en KPN deze frequenties wil inzetten voor de 4G en 5G netwerken. Zo wordt 4G en 5G nog sneller, veiliger en stabieler.

Veel IoT devices functioneren al vele jaren, maar hebben uiteraard nog vaak een communicatie module die geen 4G aan kan. Meestal bevatten deze wel de mogelijkheid om verbinding te kunnen maken met een 2G netwerk.

2G Fallback

Op het moment dat het 3G netwerk niet meer beschikbaar is en de communicatie module wel de mogelijkheid bevat om met het 2G netwerk verbinding te maken, dan zal de internetsnelheid significant langzamer worden. Hierbij moet u goed analyseren of dat nog toereikend genoeg is voor uw oplossing. Het is niet meer mogelijk om spraak en data gelijktijdig te gebruiken. Eveneens zal ook de geluidskwaliteit van het gesprek minder zijn.

Het 2G netwerk van KPN zal in Nederland nog tot tenminste tot april 2025 beschikbaar zijn. Voor die oplossingen die voor (nog) langere tijd gebruik willen maken van het mobiele netwerk is het verstandig om op termijn ook andere opties naast 2G te ontwikkelen. Bijvoorbeeld 4G of LTE-M.

4G overstap

Heeft u een communicatie module die ook 4G aan kan, dan zal het IoT device verbinding kunnen maken met het 4G netwerk.

Roaming

Indien het IoT device zich buiten Nederland bevindt dan zijn er geen gevolgen voor deze uitfasering. Het blijft mogelijk om gebruik te maken van de 2G en 3G netwerken van die operators. Het dataverkeer zal nog steeds via het mobiele netwerk van KPN naar uw back-end systeem gestuurd worden (of naar het internet gaan). Let op, ook andere operators in de wereld zijn bezig met hun netwerk modernisatie. Ook daar kunnen 2G en/of 3G netwerken worden uitgezet, zie het artikel 2G/3G sunset voor meer informatie.

Planning

Binnen het netwerk van KPN worden de frequenties 900 MHz en 2.100 MHz gebruikt. Het 2.100 MHz signaal wordt de komende periode al overgezet naar het 4G netwerk. Naar verwachting zal dat eind 2021 helemaal overgezet zijn. In 2022 zal het 900 MHz binnen 3G ook worden uitgezet en vervolgens worden ingezet voor 4G.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.nl.