Wat is HSDPA?
HSDPA, ook wel High-Speed Downlink Packet Access, is een uitbreiding op het 3G netwerk. Het wordt ook wel 3.5G genoemd.
In 1994 werd het eerste GSM (2G) netwerk in Nederland gelanceerd. Vervolgens werd GPRS (General Packet Radio Service) geïntroduceerd. Dit is een techniek als uitbreiding op het GSM netwerk en wordt ook wel 2,5G genoemd. De opvolger, als uitbreiding van GPRS, was EDGE. Dit wordt 2,75G genoemd. Hierna kwam UMTS, het 3G netwerk. De uitbreiding van het 3G netwerk is HSDPA, dit wordt 3,5G genoemd. Dit is gestandaardiseerd door de 3rd Generation Partnership Project (3GPP).
HSDPA is een communicatiedienst met een transmissiesnelheid tot minimaal 10 keer de UMTS snelheid van 384 KB/s. HSDPA valt onder HSPA (High-Speed Access), dit versnelt zowel de downlink (HSDPA) als uplink (HSUPA). Bij iedere nieuwe versie van het netwerk wordt de snelheid van data verzenden en ontvangen geoptimaliseerd. Dit is van groot belang voor IoT toepassingen die grote hoeveelheden data versturen.
Hoe werkt HSDPA?
Deze technologie verbetert de gegevensoverdracht doordat het op een efficiëntere manier gebruik maakt van de beschikbare bandbreedte. Verder maakt HSDPA gebruik van Adaptive Modulation and Coding (AMC) en Hybrid Automatic Repeat Request (HARQ) om de foutcorrectie te verbeteren.
Wat zijn de voordelen van HSDPA in IoT?
Het grootste voordeel is de snellere downloadtijd en een soepelere ervaring tijdens data intensievere toepassingen. Daarnaast biedt het een betrouwbare en kostenbesparende manier om devices verbonden te houden, ook in gebieden met een beperkte netwerkdekking.
Wat zijn de uitdagingen en beperkingen van HSDPA?
De prestaties van HSDPA kunnen variëren, het is afhankelijk van de netwerkdekking en signaalsterkte. Daarnaast zijn er nieuwe technologieën waaronder LTE en 5G die een hogere snelheid en capaciteit aankunnen.
In welke verticals wordt HSDPA toegepast?
HSDPA wordt in verschillende verticals gebruikt. In de energiesector wordt het gebruikt in slimme meters zodat er inzicht is in real-time energieverbruik en om de meter jaarlijks uit te lezen. In de gezondheidszorg wordt HSDPA toegepast bij telemedicine en draagbare monitors. Deze patiëntgegevens worden vervolgens naar de medici gestuurd voor verdere analyse. Daarnaast wordt HSDPA toegepast in de transport & logistiek, bij slimme steden, landbouw en industriële automatisering.
Kies altijd voor nieuwere technologieën
Ondanks de voordelen die HSDPA met zich mee heeft gebracht is deze technologie inmiddels ingehaald. Momenteel zijn er netwerken die een hogere datasnelheid en capaciteit aanbieden zoals 4G (LTE) en 5G, maar ook NB-IOT en LTE-M. Het type netwerk dat beschikbaar is hangt echter af van wat uw device aan kan.
Verschillende internationale network operators zijn van start gegaan met de uitfasering van de 2G en 3G netwerken. Hierdoor dienen veel organisaties hun devices te vernieuwen. Thingsdata raadt daarom aan om altijd de modernste technologieën te gebruiken.
Vraag onze testkit aan
Bent u op zoek naar IoT simkaarten die uw oplossing voorzien van een continue internetverbinding? Vraag dan onze testkit aan! Onze testkit bevat drie simchips waarmee u drie maanden kosteloos 100 mb kunt testen.
Download onze brochure
Bent u op zoek naar een geschikte IoT partner voor uw bedrijfsactiviteiten? Download dan deze brochure en ontvang direct toegang tot waardevolle inzichten over onze dienstverlening en IoT oplossingen.