2G en 3G sunset: de aankomende uitfasering van de netwerken

2G & 3G sunset

Tegenwoordig worden er steeds meer en grotere hoeveelheden data verbruikt. 2G en 3G kunnen deze behoefte minder goed verwerken. In dit artikel gaan wij dieper in op de verschillende redenen uit voor de uitfasering van deze netwerken en welke impact dit heeft op uw organisatie.

De netwerken in vogelvlucht

Het 2G (GSM) netwerk is ontworpen om spraakcommunicatie en SMS mogelijk te maken, dit netwerk opereert op specifieke frequentiebanden. De opvolger is 3G (UMTS), hier zijn destijds nieuwe frequentiebanden voor aangelegd. Door deze verbetering waren zowel  spraak- als datadiensten mogelijk. Vanaf 2008 werd het geavanceerdere 4G (LTE) netwerk geïntroduceerd met nieuwe frequentiebanden voor hogere datasnelheden. Binnenkort worden er bij de introductie van het 5G netwerk wederom nieuwe frequentiebanden toegewezen om een nóg hogere datasnelheid te garanderen.

Capaciteitsbeperkingen en innovatie

Er zijn verschillende redenen toe te kennen aan de uitfasering van de netwerken, de voornaamste redenen zijn samen te vatten tot capaciteitsbeperkingen en innovatie.

De netwerkinfrastructuur van 4G (LTE) en 5G is een stuk geavanceerder dan haar voorgangers om hogere datasnelheden en lage latency te ondersteunen. De huidige 2G en 3G netwerken hebben echter een beperkte ruimte ten opzichte van de 4G en 5G netwerken. Het hogere dataverbruik kan de beschikbare ruimte op de oudere netwerken belasten, dit beïnvloed de netwerkprestaties op een negatieve manier. Daarom worden de 2G en 3G netwerken uitgeschakeld, ook wel ‘sunsetting’ genoemd. Door de uitfasering van het netwerk verdwijnen de oudere generaties waardoor er meer ruimte ontstaat voor het verbeteren van de 4G en 5G technologie. Ook komt er weer ruimte vrij voor nieuwere technologieën zoals 6G.

Waar moet u rekening mee houden tijdens de ‘sunsetting’?

Het is belangrijk om te achterhalen welke devices gebruik maken van het 2G/3G netwerkspectrum zodat deze tijdig vervangen kunnen worden. Als u dit niet in kaart brengt kan dit gevolgen hebben voor uw bedrijfsprocessen. Als uw devices de modernere netwerken niet ondersteunen is de kans op uitval in bepaalde regio’s aannemelijk. De andere devices die de modernere netwerken wel ondersteunen springen automatisch over naar 4G, LTE-M, NB-IOT of 5G.

De voordelen

Wij kunnen ons voorstellen dat het vervangen van uw devices niet fijn is, maar het verdwijnen van 2G en 3G brengt ook een aantal voordelen met zich mee. 4G en 5G brengen een verbeterde betrouwbaarheid, snelheid, beveiliging en verminderde latency met zich mee. Daarnaast maakt dit ook de integratie van geavanceerdere IoT devices en toepassingen mogelijk, denk aan verbeterde functionaliteit, analyses en realtime toepassingen.

Ook kunt u de keuze maken voor NB-IOT en LTE-M, deze netwerken zijn gebaseerd op 4G en 5G. Deze netwerken zijn ook geschikt voor het verzenden en ontvangen van lagere datahoeveelheden.

Wat is de status van de uitfasering?

Wereldwijd worden alle 2G en 3G netwerken uitgefaseerd in de nabije toekomst. Het onderhouden van de oudere netwerken is financieel steeds minder aantrekkelijk en de wereldwijde behoefte naar snelle dataverwerking blijft toenemen. In sommige landen worden deze netwerken al uitgefaseerd. Europese Telecom operators zullen 3G netwerken eerder stop te zetten dan de 2G netwerken. Klik hier om te zien welke netwerken er in 2024 worden er uitgefaseerd.

Meer informatie

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.