Dit zijn de vijf zakelijke IOT voorspellingen voor 2024

Thingsdata beschrijft vijf trends op het gebied van IOT in de toekomst. IOT creëert uitdagingen en kansen voor organisaties. De vraag is echter hoe je hier als organisatie mee omgaat: laat je het links liggen of pas je de technologie toe?

1. ESG blijft belangrijk in het bedrijfsleven

Steeds meer organisaties zijn bezig met het introduceren van een ESG programma of initiatief om hun carboon footprint te verminderen. ESG staat voor Environment, Social en Governance. Dit zijn ook wel de duurzaamheidsgraadmeters van een organisatie. De score van ESG is beslissend voor investeerders.

Internet of Things maakt data inzichtelijk, IOT devices leveren namelijk continue real time data. Wanneer dit wordt gebruikt in combinatie met Machine Learning kunnen devices efficiënter functioneren. De meest efficiënte besturing wordt namelijk voorspeld en geïmplementeerd. Hierdoor kunnen organisaties producten en/of diensten optimaliseren waardoor de carbon footprint daalt.

2. Steeds meer devices worden ondersteund met satellietconnectiviteit

Voorheen was satellietverbinding een luxe, tegenwoordig gebruiken steeds meer devices deze verbinding, indien nodig. Over het algemeen beschikken landen over een goede mobiele verbinding, op sommige afgelegen gebieden is een satellietverbinding echter nog steeds van cruciaal belang. Momenteel worden er steeds meer satellietnetwerken gelanceerd en voorzien van de 3GPP technologie. Hierdoor zullen beide vormen van verbinding complementair zijn aan elkaar. Dit biedt ondersteuning voor mobiele connectiviteit. Hierdoor zal de noodzakelijkheid van standaard IOT netwerken dalen en daarmee ook de overbelasting van het netwerk. Al met al vindt er een verschuiving plaats aan de kant van mobiele (cellulaire) communicatie, met nieuwe technologische ontwikkelingen en aanpassingen om in te spelen op de opkomst van alternatieve verbindingen, zoals satellietverbindingen.

3. Verschuiving van type simkaarten

Zoals u misschien al wist worden fysieke simkaarten steeds meer vervangen door eSIM’s. Er zijn verschillende redenen voor deze omschakeling. Door de eSIM’s te integreren daalt de carbon footprint van fabrikanten. De productie van fysieke simkaarten wordt hierdoor aanzienlijk verlaagd. Daarnaast hoeven er geen simkaarten meer geplaatst te worden in de devices. Dit vergemakkelijkt het ontwerp- en productieproces waardoor de totale kosten verlaagd kunnen worden. Daarnaast biedt de eSIM ook een betere fysieke beveiliging dan de standaard simkaart, aangezien de eSIM niet handmatig kan worden verwijdert.

4. Beveiliging blijft een belangrijk punt op de agenda van organisaties

Cyber security blijft ieder jaar cruciaal binnen organisaties. Dit jaar zijn er steeds meer toepassingen van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) tot ons beschikking gekomen. Het nadeel hiervan is dat personen doeltreffendere en wellicht effectievere cyber aanvallen kunnen uitvoeren. Door de Generative Programmable taalmodellen zoals Chatgpt, wordt de drempel verlaagd voor het creëren van effectieve malware. Ten slotte kan de veranderende wet- en regelgeving omtrent privacy een nieuwe aanpak voor producten, procedures of bedrijfsmodellen vereisen. Daarom moeten organisaties inzicht hebben in de wijze waarop persoonlijke- en gevoelige data wordt verzameld en gebruikt.

5. Managed service providers willen tekorten aan vaardigheden oplossen

De technische arbeidsmarkt is enorm in beweging. Organisaties verkleinen hun personeelsbestand om kosten te besparen. Door de leegloop van IT’ers ontstaan er kenniskloven die aangepakt dienen te worden. De managed service providers (MSP’s) spelen hierop in door het aanbieden van expertise as a service (EAAS) in een gewenst vakgebied. Hierdoor kunnen organisaties hun focus verleggen naar hun belangrijkste doelstellingen, terwijl de MSP’s de technologische tekortkomingen vervullen. Dit scheelt het bedrijf kosten van technisch personeel en het voortdurend bijscholen.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om de dienst hardware as a service af te nemen bij verschillende organisaties. Dit houdt in dat de hardware geleased wordt tegen een bepaalde looptijd. Thingsdata faciliteert deze dienst ook. Voor organisaties kan dit een aantal voordelen met zich mee brengen:

  1. Er zijn geen hoge investeringskosten nodig;
  2. Kosteloze vervanging van de hardware bij een defect;
  3. Lagere werkdruk voor de ICT-afdeling;
  4. Inzicht in de kosten waardoor budgetteren eenvoudiger wordt;
  5. Op- en afschalen is zeer eenvoudig.

2024 wordt een zeer interessant jaar voor IOT

Steeds meer organisaties zullen Internet of Things, AI en ML vaker gebruiken en integreren in de bedrijfsactiviteiten om processen te optimaliseren. Hierbij dient er een juiste balans gevonden te worden tussen beveiliging en privacy. De MSP’s blijven inspelen op de kennis die ontbreekt binnen organisaties door het bieden van expertise-as-a-service. Daarnaast wordt hardware as a service ook gefaciliteerd door verschillende organisaties.

Voor meer informatie over hardware as a service kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.