Het nieuwe tijdperk van cellulaire IoT

Er vindt een belangrijke verschuiving plaats in de markt van Cellulaire IoT: er komen steeds meer eSIM’s en iSIM’s op de markt. Naar verwachting zijn er eind 2023 meer dan 500 miljoen actieve eSIM’s en/of iSIM’s. In 2022 waren dit er nog 424 miljoen. De stijging ten opzichte van 2022 betreft bijna 18 procent.

Wat zijn eSIM’s en iSIM’s?

eSIM

eSIM staat voor embedded sim. eSIM mogelijkheden zijn beschikbaar voor alle form factoren: 2FF (Mini), 3FF (Micro), 4FF (Nano) en MFF2 (de gesoldeerde simchip). Het belangrijkste verschil met een standaard simkaart is de mogelijkheid om de simkaart op afstand te provisionen.

iSIM

iSIM is een sim geïntegreerd met de processorkern en codering van de eUICC in een cellular module of system on a chip (SoC). Geïntegreerde simkaarten zijn bedoeld om de tekortkomingen van de eSIM aan te pakken. Voordelen zijn: minder energieverbruik, minder footprint en dus lagere kosten. De iSIM heeft daarnaast ook een betere beveiliging.

De voordelen verder uitgelegd

De eSIM’s en iSIM’s maken het mogelijk om de time to market voor organisaties te verkorten en het verhoogt de efficiëntie van IoT implementaties. Het vergemakkelijkt de integratie van IoT devices, de connectiviteit en de gebruikservaring. Dit brengt drie voordelen mee in vergelijking met de traditionele simkaarten.

1. Betere flexibiliteit voor IoT-oplossingen

De eSIM/iSIM technologieën zijn flexibeler en hebben zijn efficiënter te configureren dan fysieke simkaarten. Dit komt omdat de devices op afstand worden voorzien van verschillende carrierprofielen. Hierdoor kan er naadloos overgeschakeld worden tussen netwerken, waardoor fysieke simkaarten niet vervangen hoeven te worden. Deze technologie is vooral gunstig voor organisaties die IoT devices in meerdere landen/regio’s implementeren. Het bespaart hen tijd en versimpeld het implementatieproces. Hierdoor kunnen bedrijven zich sneller aanpassen en de IoT implementaties optimaliseren.

2. De eSIM/iSIM zijn beter beveiligd

Een MFF2 embedded simkaart (eSIM) is een vacuüm verzegelde simkaart die rechtstreeks op de printplaat van uw device kan worden gesoldeerd. Dit verhoogt de betrouwbaarheid en vermindert de invloed van schokken, corrosie en andere omgevingsfactoren. Ook is de levensduur van een MFF2 embedded simkaart langer dan die van een standaardmodel. Een van de grootste voordelen van een MFF2 embedded simkaart is de fysieke beveiliging, doordat de simkaart rechtstreeks op de printplaat van uw device wordt gesoldeerd, is het onmogelijk om deze te verwijderen. De iSIM is echter al geïntegreerd in de processorkern van het desbetreffende device. Al met al vormt deze technologie de basis voor asymmetrische codering wat resulteert in een veilige end-to-end communicatie. De zogenaamde routeringscode kan je implementeren in de radiomodule unit (cellular module) of micro controller unit van de hardware.

3. De eSIM/iSIM technologie is duurzamer dan de reguliere SIM-kaart

Door de eSIM/iSIM technologie zijn er geen fysieke simkaarten meer nodig. Hierdoor wordt elektronisch- en plastic afval verminderd. Daarnaast worden er minder fysieke simkaarten verscheept waardoor de uitstoot van de transport daalt.

De toekomst eSIM/iSIM in cellulaire IoT

Verder wordt er een stijging verwacht van de eSIM/iSIM technologie in de cellulaire IoT markt. Momenteel bestaat 67 procent van de gehele markt nog uit fysieke simkaarten.

In de volgende twee tot drie jaar verwacht het onderzoeksbureau dat de eSIM het grootste aandeel zal bevatten. Daarna verovert de iSIM de markt als het gaat om de hardware module. Er wordt tevens verwacht dat de eSIM markt later zal migreren naar de iSIM technologie, waarbij dan de iSIM de markt zal domineren.

De twee voornaamste factoren die ervoor zorgen dat de eSIM / iSIM technologie zal groeien in de cellulaire industrie zijn: wet en regelgeving met betrekking tot cybersecurity en GSMA specificaties.

Voor meer informatie over cellulaire IoT kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.