Thingsdata voorziet u graag van het laatste IOT nieuws

Nieuws

Thingsdata houdt relaties graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things. Van nieuws, blogs, visieartikelen, whitepapers, interessante infographics tot product- en bedrijfsinformatie.
Nieuws

Door: Jochem Koppes – 17-11-2020

Klanten profiteren van succesvolle samenwerking Thingsdata en Delmation.

Op afstand verbinden en aansturen van hardware, met beveiligde multinetwerk 4G simkaarten die overal bereik hebben. Eindgebruikers hebben keuze tussen tal van leveranciers, maar weinig bieden een combinatie van deze producten aan. Thingsdata en Delmation werken inmiddels twee jaar samen, met als doel de klant optimaal van dienst te zijn. En daar hoort een One Stop Shop ook bij. Waar Thingsdata gespecialiseerd is in IOT-connectiviteit, is Delmation gespecialiseerd in de hardware. Kim van Brugge, Managing Director bij Delmation: ‘Het voordeel van deze samenwerking voor de klanten is dat ze worden ontzorgt in het hele proces, één aanspreekpunt hebben en dat we met ze meedenken, ieder vanuit onze eigen expertise.’

Stefan Kloosterboer, Co-Owner van Hero-Balancer, is enthousiast over de samenwerking met Thingsdata en Delmation. Hero-Balancer stuurt klimaatinstallaties slim aan in onder andere kantoorpanden en scholen. Kloosterboer: ‘Voor ons is de betrouwbaarheid van de sensor, de levensduur van de batterij, het op afstand aansturen van het apparaat en de prijsstelling erg belangrijk. Daarom is de keuze gevallen op de producten van Thingsdata en Delmation. Jochem Koppes van Thingsdata is heel servicegericht en denkt goed met ons mee. Toen we nog een kleine start-up waren, zag hij al potentie in ons. Dat waarderen we enorm. Daarnaast ontvang ik één factuur en hoef ik voor zowel de software als de hardware maar met één persoon te schakelen. Dat werkt erg prettig en tijdsefficiënt.’

Flexibiliteit én gemak voor de klant

Niemand zit te wachten op een onverwachts veel te hoge rekening en onduidelijkheid over verschillende abonnementen en een contract met een lange looptijd en commitments. En wanneer het systeem niet naar behoren werkt, leveranciers naar elkaar gaan wijzen. Thingsdata en Delmation bieden de klant flexibiliteit. Van Brugge: ‘Vanuit beide expertises denken we mee met de klant. Indien de klant dit wenst, kan de router al geconfigureerd aangeleverd worden. Wij testen de router, stoppen de simkaart erin, installeren de software in de omgeving en leveren het product dan kant en klaar af.’

Thingsdata en Delmation versterken elkaar

Internet of Things staat nog in zijn beginjaren. Jochem Koppes, Director of Sales bij Thingsdata, voorspelt dat in 5 tot 10 jaar steeds meer vraag komt naar een integrale oplossing. ‘Door de samenwerking met Delmation zijn wij hier al op aan het voorsorteren. We bieden elkaar nieuwe inzichten en versterken elkaar extreem goed. En daar profiteren de klanten ook van. Zij weten ons steeds beter te vinden; onze gezamenlijke business is inmiddels verdriedubbeld.’

Benieuwd of de diensten van Thingsdata en Delmation van toegevoegde waarde kunnen zijn voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Jochem Koppes (+31 642 707 818) of Kim van Brugge (+ 31 651 112 566).

Nieuws

Door: Jochem Koppes – 13-11-2020

LTE M netwerken via KPN beschikbaar in België, Frankrijk en Duitsland.

Het is nu mogelijk om in 9 andere landen dan Nederland ook officieel gebruik te kunnen maken van LTE-M via KPN. Het ‘LTE M’ netwerk is speciaal ontwikkeld voor Internet of Things toepassingen en is gebaseerd op de betrouwbare en veilige 4G netwerken van de providers. De dekking van LTE M is sterker dan een 2G-netwerk en heeft als voordeel een diepere penetratiegraad, waardoor de dekking in voornamelijk gebouwen vele malen beter is. Via LTE M kan op een energiezuinige manier snel data worden verzonden en het is geschikt voor verschillende toepassingen die nu met 2G werken.

Op dit moment zijn er volgens de GSMA 46 providers in de gehele wereld die een LTE-M netwerk publiekelijk beschikbaar hebben gemaakt. Met 20% van deze netwerken heeft KPN sinds kort een roaming overeenkomst wat u de mogelijkheid geeft om hier gebruik van te maken. Hierin is KPN uniek en koploper op het gebied van beschikbaarheid van LTE-M buiten het eigen netwerk, inclusief het gebruik van de additionele mogelijkheden van LTE-M (zoals energiebesparing).

De huidige lijst met landen en bijbehorende providers zijn:

  • Australië – Telstra
  • België – Orange
  • Frankrijk – Orange
  • Duitsland – T-Mobile
  • Letland – LMT
  • Noorwegen – Telenor
  • Zwitserland – Swisscom
  • Taiwan – Changhwa Telecom
  •  Verenigde Staten – AT&T

Praktijkvoorbeelden van klanten die LTE M simkaarten van Thingsdata implementeren: het op afstand uitlezen van de temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit en CO2 waarden doormiddel van innovatieve sensoren in kassencomplexen in de agrarische sector. Het ontsluiten van waardevolle data van het binnenklimaat met IOT sensoren die geplaatst zijn in kantoren en scholen. Meetdata verzamelen vanuit omvormers die gekoppeld zijn aan zonnesystemen (zonnepanelen).

Nieuws

Door: Jochem Koppes – 11-11-2020

4G bereik midden op de Noordzee met Tampnet

Recentelijk heeft KPN IoT haar wereldwijde beschikbaarheid opnieuw uitgebreid. Het is tegenwoordig namelijk mogelijk om bereik te hebben midden op de Noordzee. Met een M2M-simkaart van KPN IoT kunt u nu gebruik maken van het netwerk van Tampnet. Dit is een speciaal netwerk dat zich uitstrekt over de gehele Noordzee tussen Nederland, Groot Brittannië en Noorwegen.

Tampnet is opgericht in 2001 in Stavanger (Noorwegen) en levert het grootste offshore communicatienetwerk met hoge bandbreedtes. Dat leveren ze zowel in de Noordzee als in de Golf van Mexico. Het netwerk is gericht op organisaties die zich bezig houden met olie & gaswinning, windenergie of maritieme aangelegenheden.

Het mobiele netwerk van Tampnet levert een dataverbinding met hoge snelheden gebaseerd op 4G (LTE) techniek. In de toekomst zal hier tevens LTE-M op beschikbaar komen voor IoT toepassingen. Naast deze data techniek is er ook een 2G netwerk beschikbaar voor SMS en VOICE verkeer.

Binnen KPN IoT is Tampnet beschikbaar gemaakt binnen de Global Extended zone. Dat betekent dat als u er gebruik van wenst te maken, u moet zorgen dat het ‘device’ een communicatieplan heeft dat deze zone toestaat.

Het bereik start 12,5 kilometer vanaf de kustlijn van Nederland (in internationale wateren) en gaat helemaal door tot het uiterste noorden van de Noordzee ter hoogte van Noorwegen.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Informatie

Door: Jochem Koppes – 10-09-2020

Waar moet je aan denken bij een IoT project?

Uit recent onderzoek is gebleken dat de meeste IoT-projecten plaatsvinden binnen de industrie, transport (mobiliteit) en energie. De analyse is gebaseerd op 1000+ daadwerkelijke IoT-projecten. Maar wat voor projecten moet je dan aan denken? Hieronder een overzicht.

Industrie

Industriële IoT toepassingen zijn zowel binnen als buiten een fabriek te vinden. Binnen de productieomgeving worden IoT oplossingen vooral toegepast in productiebewaking, wearables en augmented reality op de werkvloer, PLC-besturing op afstand en geautomatiseerde kwaliteitscontrolesystemen.

Buiten de fabriek wordt IoT met name toegepast voor het op afstand aansturen van machines, het bewaken van apparatuur of het beheren en besturen van complete industriële activiteiten op afstand. Vermindering van operationele uitvaltijd en kostenbesparing zijn de belangrijkste drijfveren om industriële IoT oplossingen te implementeren.

Transport en mobiliteit

Transport en mobiliteit is het op één na grootste IoT toepassingsgebied. Tesla zette de toon met geconnecteerde auto’s toen het de Model S lanceerde en introduceerde de eerste draadloze software-updatemogelijkheden. Sindsdien heeft vrijwel elke autofabrikant dit voorbeeld gevolgd met de integratie van vergelijkbare IoT technologieën.

Typische toepassingen binnen deze sector zijn vooral te vinden in telematica- en wagenparkbeheeroplossingen. Oplossingen die verbinding maken met het lokale besturingssysteem in de auto voor bijvoorbeeld voertuigdiagnose en -bewaking (batterijbewaking, bandenspanningscontrole, bestuurdersbewaking of voertuigvolging)

Energie

Aangezien het wereldwijde energieverbruik de komende tijd naar verwachting enorm zal toenemen, heeft de behoefte aan slimmere energieoplossingen een recordhoogte bereikt. IoT zorgt voor een revolutie in bijna elk deel van de vertical energie; van generatie en transmissie tot en met distributie en verandert de interactie tussen energiebedrijven en klanten.

Energie vertegenwoordigt een groot deel van de geïdentificeerde IoT projecten. De meeste projecten zijn gericht op energiedistributie, netoptimalisatie, bewaking en beheer van activa op afstand, voorspellend onderhoud en de creatie van meer transparantie voor klanten. Thingsdata ziet een enorme groei in het ontsluiten van data afkomstig uit bijvoorbeeld zonnepanelen en laadpalen.

Andere sectoren waar steeds IoT projecten in opkomst zijn:

Smart city

Typische IoT-projecten in slimme steden zijn geconnecteerd verkeer (waaronder slim parkeren en verkeersmanagement), nutsvoorzieningen (slim afval en verlichting), openbare veiligheid (videobewaking) en milieumonitoring (luchtverontreiniging).

Smart healthcare

IoT heeft, mede onder invloed van de COVID-19-pandemie, langzaam vaste voet onder de grond gekregen binnen de gezondheidszorg. Er is steeds meer vraag naar specifieke IoT-toepassingen, zoals telegezondheidsconsulten, digitale diagnostiek, monitoring op afstand en robotondersteuning. Internet of Things wordt binnen ziekenhuizen en klinieken vooral aangewend voor monitoring van medische hulpmiddelen, coördinatie van gezondheidsteams, optimalisatie van werkprocessen en de monitoring van patiënten en cliënten.

Smart agriculture

Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 groeien naar bijna 10 miljard mensen die tot 70 procent meer voedsel nodig hebben dan nu. Een manier om de uitdagingen die dit met zich meebrengt aan te gaan, is slimme landbouw. IoT sensoren kunnen agrarische organisaties helpen om betere beslissingen te nemen qua gewasopbrengst, kwaliteit en kostenreductie. Typische slimme landbouwprojecten zijn onder meer precisielandbouw, vee monitoring, irrigatiebeheer en geautomatiseerde drones voor bijvoorbeeld het onderzoeken van boerderijen, het in kaart brengen van land en het besproeien van gewassen.

Smart building

De meeste organisaties investeren in verbetering van slimme gebouwbeheersystemen. Meer dan de helft heeft een slim systeem geïmplementeerd. De meeste nieuwe innovatieve oplossingen zijn gericht op het verhogen van de productiviteit en efficiëntie en verlaging van de operationele kosten. IoT wordt met name toegepast in de automatisering van gebouwen en bewaking van gebouwsystemen (verwarming, ventilatie, airconditioning, verlichting, liften, rookmelders en brandblussers), gebouwgebruik en beveiliging (ruimtegebruik, toegang en bewaking).

Informatie

Door: Jochem Koppes – 09-09-2020

Continuïteit en garantie van internet toegang, altijd verbonden!

Onze M2M-simkaarten werken over de gehele wereld, in 196 landen en op meer dan 500+ netwerken, zodat uw ‘devices’ altijd verbonden blijven.

Onze M2M-simkaarten zijn niet gebonden aan één enkel netwerk en zullen tussen meerdere netwerken roamen. Dit betekent dat als een bepaald netwerk op een bepaalde locatie een slechte dekking heeft, uw M2M-simkaart automatisch overschakelt naar een ander netwerk om uw ‘devices’ verbonden te houden.

Als een GPS-tracker bijvoorbeeld door Duitsland of Frankrijk beweegt, zal de GPS-tracker “zwarte vlekken” tegenkomen of locaties waar een bepaald netwerk geen dekking heeft. In een dergelijke situatie zouden standaard simkaarten die slechts één netwerk gebruiken, de verbinding verliezen en dus geen GPS-trackinginformatie kunnen verzenden. Bij onze M2M-simkaarten gebeurt dit niet omdat deze naar een ander netwerk overschakelt.

Een ander voordeel van het gebruik van een M2M-simkaart met meerdere netwerken is dat u niet vast zit aan één netwerk. In plaats daarvan maken ze altijd verbinding met het sterkste netwerk dat in dat gebied beschikbaar is. Deze netwerk roaming mogelijkheid betekent dat u geen signaal verliest.

Afhankelijk van welke multinetwerk M2M oplossing u kiest, kunt u met uw multinetwerk (roaming) M2M-simkaarten enkele netwerken open schakelen of zelfs toegang krijgen tot alle netwerken. Thingsdata kan roaming diensten leveren in 196 landen via 500+ netwerken wereldwijd.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Miniblog

Door: Jochem Koppes – 09-09-2020

Verlaging van de kosten bij opschalen IOT

Veel IoT trajecten mislukken door onvoorspelbare kosten. Een van de elementen die vaak het zwaarste weegt is de hoeveelheid data die wordt verzonden. Deze kosten kunnen worden beperkt door een efficiëntie manier van dataoverdracht.

Bij de implementatie van grootschalige IoT trajecten, kunnen de vele factoren in de context ervoor zorgen dat er een probleem ontstaat bij het opschalen. Als er in het beginstadium geen controle is op de kosten voor de dataoverdracht of onbetrouwbare data kan dat leiden tot hoge onvoorziene kosten. Hiernaast zijn er verschillende manieren om data te verzamelen van ‘devices’ en updates te pushen naar dezelfde ‘devices’. Elke methode brengt verschillende uitdagingen en een andere kostenstructuur met zich mee.

Met duizenden ‘devices’ en miljoenen berichten kunnen de kosten per ‘device’ of per data eenheid oplopen. Alleen dataoverdracht laten plaatsvinden wanneer het echt nodig is moet het uitgangspunt zijn. Een oplossing is om data te verwerken aan het rand van het netwerk en alleen de data te verzenden wanneer noodzakelijk. Andere invalshoek is om te kiezen voor een berichtenstandaard die te allen tijde kleine data eenheden opbouwt en verstuurd.

Één van deze berichtenstandaarden is overigens MQTT. Het is een M2M berichtenstandaard dat ideaal is voor grootschalige netwerken, vanwege zeer kleine data eenheden. MQTT werkt op basis van publiceren en abonneren en het beschikt daarnaast over QoS, waarbij er prioriteit wordt gegeven aan belangrijke dataoverdracht. Bij varianten van MQTT kunnen extra efficiënte slagen gemaakt worden, zoals door een verkorte onderwerp ID en het inlaten van deze onderwerp ID in ‘device’ en de gateway waar de data wordt ontsloten. Zodat er geen onnodige controles moeten worden uitgevoerd, die extra data genereren.

Samen uw IoT project realiseren?

Laten we de rol van Internet of Things in uw projecten bespreken.