Thingsdata voorziet u graag van het laatste IOT nieuws

Nieuws

Thingsdata houdt relaties graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things. Van nieuws, blogs, visieartikelen, whitepapers, interessante infographics tot product- en bedrijfsinformatie.
Nieuws

Door: Thijs Rutte – 12-02-2021

2G/3G sunset

Steeds meer organisaties maken zich zorgen over de aanstaande uitfasering van 2G/3G netwerken over de hele wereld. Alle beschikbare informatie over Europa hebben wij hieronder verzameld.

Het uitschakelen van 2G/3G netwerken wordt ook wel ‘sunsetting’ genoemd. Telecom organisaties hebben geanalyseerd of zij 2G/3G kunnen en moeten gaan uit faseren, zodat er meer ruimte vrijkomt voor 4G en 5G.

Als uw beoogde ‘device’ ontworpen is voor 2G/3G, kan het uitfaseren voor veel problemen zorgen. Het is dus verstandig om je voor te bereiden op de toekomst zonder 2G/3G.

2G- en 3G-netwerken zijn nog wel steeds essentieel voor veel ‘devices’, vanwege de lagere kosten voor de cellular modules. Verder zijn de snelheden van 4G niet altijd relevant voor alle IoT ‘devices’, bijvoorbeeld als er maar minimale hoeveelheden data hoeft te worden verstuurd.

Hieronder is te zien wanneer welke providers afscheid gaan nemen van de 2G/3G binnen Europa.

Europa

Vodafone in Europa: 2G – vanaf 2025, 3G – vanaf 2020/2021

Denenmarken

Three: 3G – vanaf 2020

TT-Netvaerket: 3G – vanaf 2021

Telenor: 3G – vanaf april 2021

Telia: 3G – vanaf april 2021

TDC: 3G – vanaf december 2022

Frankrijk

SFR: 2G – vanaf 2030

Duitsland

Deutsche Telekom (T-Mobile): 3G – vanaf juni 2021

Vodafone: 2G – vanaf 2025, 3G – vanaf 30 juni 2021

Italië

Vodafone: 3G – 31 januari 2021

Letland

Telia: 3G – vanaf 2022

Litouwen

Telia: 3G – vanaf 2022

Bite: 2G – vanaf 2026-2028, 3G – vanaf 2024-2025

Nederland

T-Mobile: 2G – vanaf juni 2023

KPN: 3G – vanaf januari 2022

Vodafone: 3G – vanaf februari 2020

Noorwegen

Telenor: 2G – vanaf december 31 2025, 3G vanaf januari 11 2021

Polen

T-Mobile: 2G – vanaf 2024-2025

Spanje

Telefonica (Movistar): 3G – vanaf 2025

Zweden

Telia: 3G – vanaf 2025

Tele2: 3G – vanaf 2025

Zwitserland

Swisscom (Zwitserland en liechtenstein): 2G – vanaf december 31 2020

Sunrise Communications: 2G – vanaf eind 2022

Verenigd koninkrijk

BT (EE): 3G – vanaf 2022

Vodafone UK: 3G – vanaf 2021/2022

Informatie

Door: Thijs Rutte – 15-01-2021

Wij zijn verhuisd per 01-01-2021 naar Rhijnspoorplein 10 te Amsterdam

Wij zijn verhuisd! Niet heel ver weg, 13,7 kilometer om precies te zijn. Na drie jaar in Amstelveen gevestigd te zijn, zijn wij verhuisd naar het Rhijnspoorplein in Amsterdam. Vanuit ons nieuwe kantoor kijken we uit over de stad en daarnaast is het ook nog eens goed te bereiken.

Naast het mooie uitzicht en de goede bereikbaarheid is het ook een mooie stap voor ons. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt en dat heeft geresulteerd in een mooie groei en deze mooie nieuwe kantoorlocatie.

Wij zijn verhuisd naar:

Rhijnspoorplein 10
1018 TX Amsterdam

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.nl.

Informatie

Door: Jochem Koppes – 08-01-2021

Implementatie overzicht LTE M en NB-IOT netwerken.

Waarom hebben we LPWAN netwerken nodig? Zoals de netwerken LTE M en NB-IOT. Om de steeds verdere groei en ontwikkeling van het Internet of Things te ondersteunen. De mobiele operators hebben samen met de 3GPP standaard in recordtijd deze nieuwe technologieën gestandaardiseerd. LPWAN netwerken ondersteunen in een laag energieverbruik, stabielere verbindingen, hogere penetratiegraad in gebouwen, lagere kosten en optimale beveiliging.

LTE M en NB-IOT netwerken zullen een belangrijke rol gaan spelen bij het verbinden van de nieuwe generatie IoT ‘devices’, maar in welke landen zijn welke LPWAN netwerken beschikbaar? Je kan dit eenvoudig vinden doormiddel van het implementatie overzicht op de website van de GSMA.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.nl.

Nieuws

Door: Jochem Koppes – 16-12-2020

Thingsdata zoekt een nieuwe Partner consultant met een passie voor IoT

Commerciële IoT’er, stop met dromen en maak jouw droom waar! In 2018 is Thingsdata gestart met een droom en een visie. Nu, twee jaar later, ondersteunen we meerdere organisaties binnen de Benelux op het gebied van Internet of Things.

Dagelijks gaan wij de uitdaging aan om organisaties te begeleiden bij zeer innovatieve trajecten. Met een bewezen aanbod van producten en diensten van vooraanstaande leveranciers op het gebied van IoT, bieden wij jou de mogelijkheid om ons IoT portfolio (hardware, connectiviteit en dataverwerking) van de toekomst bij jouw toekomstige klanten onder de aandacht te brengen en op deze wijze ons gezamenlijke klantenbestand verder uit te breiden.

Van onze Partner consultants verwachten wij optimale verantwoordelijkheid en commitment. Daarom hebben wij een partnermodel. Als Partner consultant word je zelfstandig ondernemer onder de paraplu van onze Thingsdata formule. In dit partnermodel werken wij met ervaren IoT professionals, voor wie digitale transformatie bij klanten hun passie is. Wij hebben de producten, diensten, kennis en ervaring in huis. Als Partner consultant leg jij het commerciële contact naar de klant en onderhoud je deze relatie.

Ben jij een ervaren sales persoon met een groot netwerk en een IoT passie? Heb je een droom om zelfstandig ondernemer te worden? Dan komen we graag met je in contact. Wanneer we samen de wereld ‘connected’ kunnen maken, jij zelfstandig kunt opereren en een base opbouwt van tevreden klanten, komen jouw dromen vanzelf binnen bereik. Stop met dromen! Bel ons om uit te vinden of jij past binnen het Thingsdata partnermodel.

Solliciteer direct, via telefoonnummer 085-0443500 en vraag naar Jochem Koppes of mail naar info@thingsdata.nl.

Informatie

Door: Jochem Koppes – 09-12-2020

Vergelijking: IoT-connectiviteit versus traditionele mobiele connectiviteit

Als we met klanten praten over IoT businesscases, krijgen we altijd veel vragen over connectiviteit, met een van de fundamentele vragen: “Waarom kan ik niet gewoon naar mijn plaatselijke winkel gaan, een aantal simkaarten kopen en ze implementeren in mijn ‘devices’? Het is voordeliger in vergelijking met wat jullie aanbieden! ”

Het is een goede vraag en een natuurlijke vraag als je nieuw bent binnen het IoT landschap (M2M, LTE M, NB-IOT, LoRa). Deze vraag komt zelden van klanten die duizenden ‘devices’ hebben geïmplementeerd en een organisatiestructuur hebben, die controle en overzicht vereist. Dus laten we het verduidelijken.

“Waarom kan ik niet gewoon connectiviteit kopen bij de plaatselijke winkel, zoals ik zou doen voor mijn mobiele telefoon?” Belangrijke vraag is wat probeer je te doen met de ‘devices’, hoeveel wil je er gaan aansluiten en uitzetten in het veld, wat moet de controle zijn die je wilt uitoefenen en hoe gaat je organisatie zich ontwikkelen.

Als je een heel eenvoudige organisatiestructuur hebt en je hebt gemakkelijk toegang tot de ‘devices’ en simkaarten, dan zijn er gevallen waarin de traditionele mobiele connectiviteit zinvol kan zijn. Het is ook een kwestie van volume: hoeveel devices wil je inzetten? Als je weinig apparaten hebt die in de loop van de tijd ook nog hetzelfde blijven, is een mobiel abonnement met data only op basis van een single netwerk wellicht de juiste oplossing.

Aan de andere kant heb je met een professionele IoT-connectiviteitsoplossing een connectiviteitsplatform waar je levenscyclusbeheer hebt van al je simkaarten. Je hebt controle over wanneer je de connectiviteit (simkaarten) moet activeren en deactiveren, je kan alle aspecten ervan automatiseren en het geeft je controle over de kosten. Bovendien krijg je met een professionele IoT-connectiviteitsoplossing de hulp van toegewijde IoT ondersteuning, in plaats van een traditionele telecom helpdesk, iets dat van cruciaal belang kan zijn naarmate je oplossing groeit en ingewikkelder wordt.

Welke rol speelt roaming in de oplossing? Dan hebben we de kwestie van netwerken en roaming. Als je geen beweging van de ‘devices’ verwacht en je tevreden bent met de dekking die de lokale operator (single netwerk) in die gevallen biedt, kan dat ook ondersteuning bieden. Aan de andere kant heb je met een professionele zakenpartner voor IoT-connectiviteit commerciële opties om je dekking te upgraden (meerdere netwerken per land) en uit te breiden, en om dynamisch over te schakelen naar verschillende tariefplannen op basis van de behoeften, allemaal via selfservice met een IoT-connectiviteitsplatform.

Het is een kwestie van een evenwicht vinden tussen je huidige en toekomstige behoeften en eventuele besparingen te realiseren. De kern van dit alles is niet de kwestie van waar je connectiviteit hebt gekocht, maar wat het doel is van de connectiviteit. De oplossingen die wij als Thingsdata bieden zijn:

 • 24×7 connectiviteitsbeheer;
 • Analyse en rapporten;
 • Automatiseringsregels voor o.a. gegevensgebruik;
 • Beveiliging;
 • Automatisering en integratie;
 • IoT-ondersteuning.

Je denkt misschien dat je het bovenstaande niet nodig hebt en als dat het geval is, moet je jezelf de belangrijke vraag stellen: waarom sluit je je ‘devices’ aan? Het hele punt van IoT is om inzicht en zichtbaarheid in je organisatie te krijgen, zodat je een willekeurig aantal doelen kunt bereiken, van het verbeteren van de productiviteit tot het stroomlijnen van processen en het besparen van tijd en geld. Om dat allemaal te kunnen doen, moet je niet alleen de ‘devices’ aansluiten, maar ze ook beheren en bedienen.

IoT-connectiviteit biedt je de mogelijkheid voor automatiseringsregels, zoals het stellen van limieten aan zaken als dataverbruik. Je kunt communicatieplannen instellen (met welke netwerken mag mijn ‘device’ verbinding maken?), Tariefplannen wijzigen (5 MB of 500 MB) en het aantal toegestane SMS berichten beperken. Als iemand met het apparaat knoeit en de simkaart ergens anders in stopt, kun je die simkaart automatisch laten deactiveren. Je beschikt over analyses en rapporten die je diepgaande inzichten geeft die je nodig hebt om IoT effectief te gebruiken om je organisatie te verbeteren en te laten groeien. En als je ondersteuning nodig hebt, heb je een toegewijde support binnen handbereik.

Als een ‘device’ niet werkt, weet je het. Je hebt een platform waarmee je niet alleen waardevolle analyses kunt bieden, maar ook problemen kunt oplossen als er iets misgaat. Met IoT-connectiviteit krijg je een oplossing die cruciale functies levert aan degenen die ze nodig hebben.

Hoe zit het met de beveiliging? Het eenvoudigste antwoord is dat IoT-connectiviteit een configuratie heeft om vanaf het begin beveiliging te bieden. Traditionele mobiele connectiviteit biedt meestal geen ingebouwde beveiligingsoplossingen. Meestal moet je voor beveiliging zorgen doormiddel van antivirusprogramma’s, beveiliging van het besturingssysteem en VPN’s van derden. Met een professionele IoT-connectiviteit heb je een scala aan opties, van private APN’s tot en met VPN’s. Je krijgt ook verbeterde beveiliging met een gebruikersaudittrail, IP-authenticatie en andere maatregelen, waarmee je jezelf en de klanten veilig blijven.

Je moet ook aan de toekomst denken: naarmate de tijd verstrijkt, sluit je meer ‘devices’ aan, je koopt meer ‘devices’, gooi je soms wat ‘devices’ weg. Wie beheert de abonnementen die je één, twee, drie jaar geleden hebt gekocht?

Samenvattend, ja, er zijn gevallen waarin het kopen van traditionele mobiele connectiviteit zou werken. IoT is niet zwart-wit, er zijn veel grijze gebieden. Wij vinden het belangrijk dat klanten goed geïnformeerd zijn om de beslissingen te nemen die ze nodig hebben om echt succesvol te zijn.

Nieuws

Door: Jochem Koppes – 09-12-2020

Router voor het LTE M1 netwerk

Het LTE-M netwerk is speciaal ontwikkeld voor Internet of Things toepassingen en is gebaseerd op de betrouwbare en veilige 4G netwerken van de providers. De dekking van LTE M is sterker dan een 2G-netwerk en heeft als voordeel een diepere penetratiegraad, waardoor de dekking in voornamelijk gebouwen vele malen beter is.

LTE-M is geschikt voor applicaties waar sprake zal zijn van gering dataverkeer. Camera-toepassingen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor LTE-M, maar beheer van machines en installaties van afstand is bij uitstek geschikt met LTE-M. Groot voordeel van LTE-M is de goede doordringbaarheid in stedelijk gebied, diep in gebouwen in kelders of onder het maaiveld.

De Robustel R2000-LTE-M is een router die speciaal ontwikkeld is voor het nieuwe LTE-M netwerk. In Nederland is LTE-M beschikbaar via KPN en Vodafone. LTE-M wordt ook wel aangeduid als LTE-CAT-M1.De Robustel R2000-LTE-M is een router met 2x LAN-poort voor dit gloednieuwe netwerk, speciaal voor IoT-toepassingen.

Hieronder de specificaties van de Robustel R2000-LTE-M:

 • LTE Cat M1 router met 2x LAN poort;
 • DIN-rail.
 • Voedingsspanning 9-36VDC
 • Metalen behuizing, geschikt voor DIN-rail montage (optioneel bodemmontage)
 • Temperatuurbereik -25 tot +70°C

 

Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op?

Samen uw IoT project realiseren?

Laten we de rol van Internet of Things in uw projecten bespreken.