Thingsdata voorziet u graag van het laatste IOT nieuws

Nieuws

Thingsdata houdt relaties graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things. Van nieuws, blogs, visieartikelen, whitepapers, interessante infographics tot product- en bedrijfsinformatie.
Nieuws

Door: Thijs Rutte – 13-04-2021

Uitfasering 3G KPN

In 2022 gaat KPN stoppen met het 3G netwerk in Nederland. Dit netwerk wordt uitgezet, omdat steeds minder organisaties hiervan gebruikmaken en KPN deze frequenties wil inzetten voor de 4G en 5G netwerken. Zo wordt 4G en 5G nog sneller, veiliger en stabieler.

Veel IoT devices functioneren al vele jaren, maar hebben uiteraard nog vaak een communicatie module die geen 4G aan kan. Meestal bevatten deze wel de mogelijkheid om verbinding te kunnen maken met een 2G netwerk.

Terugval naar 2G

Op het moment dat het 3G netwerk niet meer beschikbaar is en de communicatie module wel de mogelijkheid bevat om met het 2G netwerk verbinding te maken, dan zal de internetsnelheid significant langzamer worden. Hierbij moet u goed analyseren of dat nog toereikend genoeg is voor uw oplossing. Het is niet meer mogelijk om spraak en data gelijktijdig te gebruiken. Eveneens zal ook de geluidskwaliteit van het gesprek minder zijn.

Het 2G netwerk van KPN zal in Nederland nog tot tenminste tot april 2025 beschikbaar zijn. Voor die oplossingen die voor (nog) langere tijd gebruik willen maken van het mobiele netwerk is het verstandig om op termijn ook andere opties naast 2G te ontwikkelen. Bijvoorbeeld 4G of  LTE-M.

 Overstap naar 4G

Heeft u een communicatie module die ook 4G aan kan, dan zal het IoT device verbinding kunnen maken met het 4G netwerk.

Roaming

Indien het IoT device zich buiten Nederland bevindt dan zijn er geen gevolgen voor deze uitfasering. Het blijft mogelijk om gebruik te maken van de 2G en 3G netwerken van die operators. Het dataverkeer zal nog steeds via het mobiele netwerk van KPN naar uw back-end systeem gestuurd worden (of naar het internet gaan). Let op, ook andere operators in de wereld zijn bezig met hun netwerk modernisatie. Ook daar kunnen 2G en/of 3G netwerken worden uitgezet, zie het artikel 2G/3G sunset voor meer informatie.

Planning

Binnen het netwerk van KPN worden de frequenties 900 MHz en 2.100 MHz gebruikt. Het 2.100 MHz signaal wordt de komende periode al overgezet naar het 4G netwerk. Naar verwachting zal dat eind 2021 helemaal overgezet zijn. In 2022 zal het 900 MHz binnen 3G ook worden uitgezet en vervolgens worden ingezet voor 4G.

 

 

Informatie

Door: Thijs Rutte – 24-03-2021

5G en de toekomst van Internet of Things

Tweede, derde en vierde generatie mobiele netwerken worden op dit moment in verschillende sectoren gebruikt voor IoT-toepassingen. Van productiebewaking in fabrieken, voertuigdiagnose en -bewaking in de transport tot en met digital signage en klanttracering in de handel; Internet of Things vergroot de efficiënte, vermindert uitvaltijden en verlaagt de kosten. Met de introductie van 5G zal Internet of Things een nog dominantere rol gaan spelen in tal van bedrijfstakken. Voordat we uitgebreid ingaan op 5G, de categorieën, toepassingen en kenmerken, blikken we kort terug.

Van 1G naar 3G

Het analoge 1G werd in 1981 gelanceerd in Scandinavië. Dit zogenaamde NMT-netwerk bood internationale roaming en werd vooral gebruikt voor de eerste mobiele (auto-)telefoons. In de jaren ’90 werd 1G vervangen door 2G (GSM, GPRS en EDGE). Deze tweede generatie mobiele netwerken waren naast bellen ook geschikt voor het verzenden en ontvangen van sms-berichten en internet met lage snelheid. Bovendien was 2G het eerste netwerk dat ook apparatuur met elkaar kon laten communiceren. Rond 2001 kon in Nederland 3G (UMTS, HSDPA en HSDPA+) worden gebruikt voor bellen, sms en data. Deze technologie had niet alleen een breder bereik dan 2G maar bood ook een hogere snelheid.

4G

Vanaf 2010 maakt 3G langzaam plaats voor de 4G-technologie LTE (Long Term Evolution). Met name qua bandbreedte en snelheid biedt dit netwerk grote mogelijkheden voor zowel consumenten als bedrijven. Het netwerk is zeer geschikt voor data, mobiel internet met een hogere snelheid en IoT-toepassingen. Zo maken NB-IoT en LTE-M bijvoorbeeld gebruik van het LTE-netwerk.

Achterhaald, of niet?

De uitrol van 5G doet vermoeden dat 2G inmiddels is achterhaald. Toch is dit niet helemaal het geval. Wereldwijd wordt het netwerk nog steeds veel aangewend voor IoT-toepassingen. Zo wordt 2G gebruikt door bijvoorbeeld netbeheerders (slimme meters) en hulpdiensten (communicatie).

5G: a giant leap

Sneller, betrouwbaarder en minder vertraging

Waar 4G werd ontwikkeld met smartphones in het achterhoofd, wordt 5G (New Radio) bij uitstek een netwerk voor IoT-toepassingen. Het biedt niet alleen hogere snelheden en meer capaciteit maar ook veel minder vertraging tussen zenden en ontvangen (latency). Hierdoor kunnen naast telefoons ook voertuigen, robots en andere slimme apparaten gebruik maken van 5G. Binnen dit netwerk zijn de mobiele services ingedeeld in drie categorieën: eMBB, uRLLC en mMTC.

eMBB

Enhanced Mobile Broadband richt zich op diensten die hoge eisen stellen aan de bandbreedte. eMBB is dan ook geschikt voor:

 • Virtual Reality (VR)
 • Augmented Reality (AR)
 • werken in de cloud
 • videosurveillance
 • streamen van HD-video’s

uRLLC

Ultra-Reliable & Low-Latency Communications is een 5G-variant die zich richt op latency-gevoelige services. De techniek is goed toepasbaar in:

 • zelf rijdende auto’s
 • gezondheidszorg (eHealth)
 • robotica
 • industrie 4.0

mMTC

Massive Machine Type Communications richt zich op diensten die hoge eisen stellen aan de verbindingsdichtheid. In deze categorie vallen de LPWA-techno-logieën NB-IoT en LTE-M met nodes / sensoren. Goed toe te passen in:

 • slimme steden
 • slimme gebouwen
 • slimme landbouw
 • slimme fabrieken

5G Frequenties

Veiling en uitrol van de frequentiebanden

5G kan technisch gezien binnen bestaande frequentiebanden (bijvoorbeeld in combinatie met 4G) worden gebruikt. Sommige providers bieden 5G aan over de 1800 MHz-frequentie waarop ze 4G aanbieden. Technisch gezien heeft een 5G-toestel daarmee toegang tot 5G, al ligt de snelheid niet veel hoger dan 4G.

De Europese Unie heeft 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz aangewezen voor de uitrol van 5G binnen Europa. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft op 29 juni 2020 de veiling voor de 700 MHz-frequentie geopend. In 2022 wordt de 3,5 Gigahertz-frequentie geveild. Daarna volgt nog de 26 GHz-frequentie.

Het verschil tussen deze frequenties zit hem vooral in het bereik en de bandbreedte. Bij de ontwikkeling van IoT-toepassingen is het dus verstandig om rekening te houden met de frequenties.

Frequentiebanden

700MHz

Lage frequenties, zoals de 700 MHz, hebben een groot bereik waardoor er minder antennes nodig zijn. Deze band is dan ook het meest geschikt om een landelijke dekking te realiseren voor veel gebruikers met weinig gegevensoverdracht. Dat maakt het uitermate geschikt voor IoT-toepassingen in slimme energiemeters en de landbouw. De 700 MHz-band is minder geschikt voor toepassingen met een hoge datasnelheid.

3,5 GHz

De 3,5 GHz band biedt meer bandbreedte dan de 700 MHz. Deze band is het meest geschikt voor toepassingen die een hoge datasnelheid en een goede dekking vereisen. De 3,5 GHz-frequentie is daarmee geschikt voor veel bedrijfs- en consumententoepassingen waarbij hoge eisen worden gesteld aan bijvoorbeeld de beeldkwaliteit zoals Virtual Reality, HR-video en 360-graden video. Het signaal wordt echter sneller tegengehouden door muren en ramen, waardoor dekking in gebouwen lastiger te realiseren is. Omdat het bereik van de antennes kleiner is dan bij de 700 MHz-band zijn er bovendien meer antennes nodig.

26 GHz-band

26 GHz-band functioneert het beste met veel basisstations. Hierdoor is deze band eigenlijk ongeschikt om een landelijk dekkend netwerk te creëren. De frequentie is geschikt voor toepassingen waarbij hoge data snelheden noodzakelijk zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan tientallen draadloze videocamera’s in grote openbare ruimtes (stadions en stations).

Overigens is het nog niet zeker of deze frequentieband in Nederland beschikbaar komt. De overheid onderzoekt of het de moeite waard is om 26 GHz voor 5G open te stellen.

5G Massive MIMO

Om de efficiëntie binnen frequenties te vergroten kan gebruik worden gemaakt van massive MIMO (Multiple Input Multiple Output). Met deze techniek worden de signalen in de vorm van kleine bundels gericht op apparaten en gebruikers waardoor het tot wel zes keer zoveel bandbreedte per gebruiker kan bieden. Massive MIMO wordt dan ook vooral toegepast in gebieden waar veel gebruikers de bandbreedtes nodig hebben.

Internet of Things & 5G

Low Power Wide Area

LPWA is een draadloze communicatietechnologie die speciaal is ontwikkeld voor IoT-toepassingen. Kenmerkend voor LPWA is een laag energiegebruik (batterijen) en een groot bereik. Bij de ontwikkeling is daarnaast rekening gehouden met goedkope hardware, weinig bandbreedte en de mogelijkheid om miljoenen apparaten met elkaar te verbinden. Zowel NB-IoT als LTE-M maken qua beveiliging, infrastructuur en bereik gebruik van de 4G-netwerken. 3rd Generation Partnership Project (3GPP), de standaardenorganisatie binnen de telecomindustrie, heeft echter al aangegeven dat LPWA-technologieën NB-IoT en LTE-M in de toekomst blijven bestaan en zullen worden doorontwikkeld binnen 5G.

NB-IoT NarrowBand

Internet of Things is een LPWA-techniek die uitermate geschikt is voor industriële (grootschalige) toepassingen in bijvoorbeeld gebouwen, fabrieken en de landbouw. NB-IoT combineert een goede dekking met een groot bereik. Het signaal laat zich niet tegenhouden door dikke muren waardoor ook toepassingen onder de grond mogelijk zijn. Een ander groot voordeel is dat het veel apparaten met elkaar verbindt en de batterijen van de sensoren lang meegaan (10+ jaar). Daar staat tegenover dat NB-IoT een lage bandbreedte heeft. Hierdoor is het niet mogelijk om veel data in korte tijd te versturen.

Voordelen

 • Geen collisions
 • Goede doordringbaarheid
 • Batterijgevoede nodes

Nadelen

 • Niet real time
 • Provider nodig
 • Geen wereldwijde dekking

LTE-M

Long Term Evolution for Machines maakt tegen een laag energieverbruik dataverkeer op lange afstand mogelijk tussen apparaten en het internet. Deze technologie geeft meer bandbreedte in vergelijking met NB-IoT en heeft een groter bereik in gebouwen. LTE-M is geschikt voor het verzenden van informatie op frequente basis met een lagere snelheid. Het grote voordeel van LTE-M is dat het real time informatieoverdracht mogelijk maakt waardoor de techniek goed toe te passen is in bewegende objecten.

Voordelen

 • Real time
 • Lange afstand Spraak en sms

Nadelen

 • Provider nodig

Bron: Delmation Products

Nieuws

Door: Thijs Rutte – 22-03-2021

Thingsdata biedt LBS als aanvullende dienst voor locatiebepaling bij een data abonnement!

Wij merken dat er binnen organisaties steeds vaker vraag is naar locatiegegevens (locatiebepaling). De meest bekende en gebruikte methode van locatiebepaling is uiteraard GPS (Global Positioning System). Naast GPS is er ook een andere mogelijkheid om een locatie te bepalen: Location Based Services (LBS).

GPS heeft een aantal nadelen voor IoT businesscases: een GPS device moet voor een goede werking, in verbinding staan met satellieten zodat er een nauwkeurige locatie wordt bepaald. Het is daarnaast een relatief dure oplossing en een batterij gevoed device gaat door de GPS functionaliteit helaas niet lang mee (korte batterijduur).

Sinds kort hebben wij LBS als andere mogelijkheid voor locatiebepaling in ons portfolio. Wanneer je een beveiligde IoT simkaart bij ons afneemt, kan je er nu ook voor kiezen om de dienst LBS aan die IoT simkaart toe te voegen. De kosten van LBS worden maandelijks verrekend. Voor de monitoring en beheer van de IoT simkaarten maken wij gebruik van een sim management systeem. In dit systeem wordt de locatie(s) visueel inzichtelijk gemaakt. Daarnaast worden de informatie van de lengte- en breedtegraden vrijgegeven.

LBS biedt dus de mogelijkheid om de locatiegegevens van een IoT device vast te stellen. De locatie wordt vastgesteld doormiddel van de afstand van het IoT device tot de zendmasten in de nabije omgeving. Wanneer een beveiligde IOT simkaart drie zendmasten ziet kan er een driehoeksmeting worden geïnitieerd om de locatiegegevens te achterhalen. Voor LBS is er geen speciale hardware of software nodig om de locatiegegevens te bepalen. Hoe meer zendmasten er in de buurt zijn, hoe nauwkeuriger de locatiegegevens worden berekend. LBS is minder accuraat als GPS maar kan in veel gevallen een zeer goede indicatie geven (locatiebepaler).

Wanneer een IoT device van locatie veranderd bieden wij de mogelijkheid van een automatische warning email, zo kunt bijvoorbeeld u inzicht krijgen in onvoorziene bewegingen. De locatiegegevens van een IoT device kan ieder uur worden ingezien en worden opgeslagen in een logboek (historische gegevens). Daarnaast is het mogelijk om de informatie doormiddel van een API-koppeling te integreren in andere systemen.

Dankzij Location Based Services is het lokaliseren van een IoT device voordeliger en energiezuiniger dan het lokaliseren doormiddel van GPS. Wilt u meer weten neem dan contact met ons op.

Nieuws

Door: Thijs Rutte – 12-02-2021

2G/3G sunset

Steeds meer organisaties maken zich zorgen over de aanstaande uitfasering van 2G/3G netwerken over de hele wereld. Alle beschikbare informatie over Europa hebben wij hieronder verzameld.

Het uitschakelen van 2G/3G netwerken wordt ook wel ‘sunsetting’ genoemd. Telecom organisaties hebben geanalyseerd of zij 2G/3G kunnen en moeten gaan uit faseren, zodat er meer ruimte vrijkomt voor 4G en 5G.

Als uw beoogde ‘device’ ontworpen is voor 2G/3G, kan het uitfaseren voor veel problemen zorgen. Het is dus verstandig om je voor te bereiden op de toekomst zonder 2G/3G.

2G- en 3G-netwerken zijn nog wel steeds essentieel voor veel ‘devices’, vanwege de lagere kosten voor de cellular modules. Verder zijn de snelheden van 4G niet altijd relevant voor alle IoT ‘devices’, bijvoorbeeld als er maar minimale hoeveelheden data hoeft te worden verstuurd.

Hieronder is te zien wanneer welke providers afscheid gaan nemen van de 2G/3G binnen Europa.

Europa

Vodafone in Europa: 2G – vanaf 2025, 3G – vanaf 2020/2021

Denenmarken

Three: 3G – vanaf 2020

TT-Netvaerket: 3G – vanaf 2021

Telenor: 3G – vanaf april 2021

Telia: 3G – vanaf april 2021

TDC: 3G – vanaf december 2022

Frankrijk

SFR: 2G – vanaf 2030

Duitsland

Deutsche Telekom (T-Mobile): 3G – vanaf juni 2021

Vodafone: 2G – vanaf 2025, 3G – vanaf 30 juni 2021

Italië

Vodafone: 3G – 31 januari 2021

Letland

Telia: 3G – vanaf 2022

Litouwen

Telia: 3G – vanaf 2022

Bite: 2G – vanaf 2026-2028, 3G – vanaf 2024-2025

Nederland

T-Mobile: 2G – vanaf juni 2023

KPN: 3G – vanaf januari 2022

Vodafone: 3G – vanaf februari 2020

Noorwegen

Telenor: 2G – vanaf december 31 2025, 3G vanaf januari 11 2021

Polen

T-Mobile: 2G – vanaf 2024-2025

Spanje

Telefonica (Movistar): 3G – vanaf 2025

Zweden

Telia: 3G – vanaf 2025

Tele2: 3G – vanaf 2025

Zwitserland

Swisscom (Zwitserland en liechtenstein): 2G – vanaf december 31 2020

Sunrise Communications: 2G – vanaf eind 2022

Verenigd koninkrijk

BT (EE): 3G – vanaf 2022

Vodafone UK: 3G – vanaf 2021/2022

Informatie

Door: Thijs Rutte – 15-01-2021

Wij zijn verhuisd per 01-01-2021 naar Rhijnspoorplein 10 te Amsterdam

Wij zijn verhuisd! Niet heel ver weg, 13,7 kilometer om precies te zijn. Na drie jaar in Amstelveen gevestigd te zijn, zijn wij verhuisd naar het Rhijnspoorplein in Amsterdam. Vanuit ons nieuwe kantoor kijken we uit over de stad en daarnaast is het ook nog eens goed te bereiken.

Naast het mooie uitzicht en de goede bereikbaarheid is het ook een mooie stap voor ons. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt en dat heeft geresulteerd in een mooie groei en deze mooie nieuwe kantoorlocatie.

Wij zijn verhuisd naar:

Rhijnspoorplein 10
1018 TX Amsterdam

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.nl.

Informatie

Door: Jochem Koppes – 08-01-2021

Implementatie overzicht LTE M en NB-IOT netwerken.

Waarom hebben we LPWAN netwerken nodig? Zoals de netwerken LTE M en NB-IOT. Om de steeds verdere groei en ontwikkeling van het Internet of Things te ondersteunen. De mobiele operators hebben samen met de 3GPP standaard in recordtijd deze nieuwe technologieën gestandaardiseerd. LPWAN netwerken ondersteunen in een laag energieverbruik, stabielere verbindingen, hogere penetratiegraad in gebouwen, lagere kosten en optimale beveiliging.

LTE M en NB-IOT netwerken zullen een belangrijke rol gaan spelen bij het verbinden van de nieuwe generatie IoT ‘devices’, maar in welke landen zijn welke LPWAN netwerken beschikbaar? Je kan dit eenvoudig vinden doormiddel van het implementatie overzicht op de website van de GSMA.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.nl.

Samen uw IoT project realiseren?

Laten we de rol van Internet of Things in uw projecten bespreken.