Thingsdata voorziet u graag van het laatste IOT nieuws

Nieuws

Thingsdata houdt relaties graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things. Van nieuws, blogs, visieartikelen, whitepapers, interessante infographics tot product- en bedrijfsinformatie.
Informatie

Door: Jochem Koppes – 10-09-2020

Informatie: waar moet je aan denken, bij een IoT project?

Uit recent onderzoek is gebleken dat de meeste IoT-projecten plaatsvinden binnen de industrie, transport (mobiliteit) en energie. De analyse is gebaseerd op 1000+ daadwerkelijke IoT-projecten. Maar wat voor projecten moet je dan aan denken? Hieronder een overzicht.

1.Industrie

Industriële IoT toepassingen zijn zowel binnen als buiten een fabriek te vinden. Binnen de productieomgeving worden IoT oplossingen vooral toegepast in productiebewaking, wearables en augmented reality op de werkvloer, PLC-besturing op afstand en geautomatiseerde kwaliteitscontrolesystemen.

Buiten de fabriek wordt IoT met name toegepast voor het op afstand aansturen van machines, het bewaken van apparatuur of het beheren en besturen van complete industriële activiteiten op afstand. Vermindering van operationele uitvaltijd en kostenbesparing zijn de belangrijkste drijfveren om industriële IoT oplossingen te implementeren.

2. Transport en mobiliteit

Transport en mobiliteit is het op één na grootste IoT toepassingsgebied. Tesla zette de toon met geconnecteerde auto’s toen het de Model S lanceerde en introduceerde de eerste draadloze software-updatemogelijkheden. Sindsdien heeft vrijwel elke autofabrikant dit voorbeeld gevolgd met de integratie van vergelijkbare IoT technologieën.

Typische toepassingen binnen deze sector zijn vooral te vinden in telematica- en wagenparkbeheeroplossingen. Oplossingen die verbinding maken met het lokale besturingssysteem in de auto voor bijvoorbeeld voertuigdiagnose en -bewaking (batterijbewaking, bandenspanningscontrole, bestuurdersbewaking of voertuigvolging)

3. Energie

Aangezien het wereldwijde energieverbruik de komende tijd naar verwachting enorm zal toenemen, heeft de behoefte aan slimmere energieoplossingen een recordhoogte bereikt. IoT zorgt voor een revolutie in bijna elk deel van de vertical energie; van generatie en transmissie tot en met distributie en verandert de interactie tussen energiebedrijven en klanten.

Energie vertegenwoordigt een groot deel van de geïdentificeerde IoT projecten. De meeste projecten zijn gericht op energiedistributie, netoptimalisatie, bewaking en beheer van activa op afstand, voorspellend onderhoud en de creatie van meer transparantie voor klanten. Thingsdata ziet een enorme groei in het ontsluiten van data afkomstig uit bijvoorbeeld zonnepanelen en laadpalen.

Andere sectoren waar steeds IoT projecten in opkomst zijn:

Smart city:

Typische IoT-projecten in slimme steden zijn geconnecteerd verkeer (waaronder slim parkeren en verkeersmanagement), nutsvoorzieningen (slim afval en verlichting), openbare veiligheid (videobewaking) en milieumonitoring (luchtverontreiniging).

Smart healthcare:

IoT heeft, mede onder invloed van de COVID-19-pandemie, langzaam vaste voet onder de grond gekregen binnen de gezondheidszorg. Er is steeds meer vraag naar specifieke IoT-toepassingen, zoals telegezondheidsconsulten, digitale diagnostiek, monitoring op afstand en robotondersteuning. Internet of Things wordt binnen ziekenhuizen en klinieken vooral aangewend voor monitoring van medische hulpmiddelen, coördinatie van gezondheidsteams, optimalisatie van werkprocessen en de monitoring van patiënten en cliënten.

Smart agriculture:

Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 groeien naar bijna 10 miljard mensen die tot 70 procent meer voedsel nodig hebben dan nu. Een manier om de uitdagingen die dit met zich meebrengt aan te gaan, is slimme landbouw. IoT sensoren kunnen agrarische organisaties helpen om betere beslissingen te nemen qua gewasopbrengst, kwaliteit en kostenreductie. Typische slimme landbouwprojecten zijn onder meer precisielandbouw, vee monitoring, irrigatiebeheer en geautomatiseerde drones voor bijvoorbeeld het onderzoeken van boerderijen, het in kaart brengen van land en het besproeien van gewassen.

Smart building:

De meeste organisaties investeren in verbetering van slimme gebouwbeheersystemen. Meer dan de helft heeft een slim systeem geïmplementeerd. De meeste nieuwe innovatieve oplossingen zijn gericht op het verhogen van de productiviteit en efficiëntie en verlaging van de operationele kosten. IoT wordt met name toegepast in de automatisering van gebouwen en bewaking van gebouwsystemen (verwarming, ventilatie, airconditioning, verlichting, liften, rookmelders en brandblussers), gebouwgebruik en beveiliging (ruimtegebruik, toegang en bewaking).

Informatie

Door: Jochem Koppes – 09-09-2020

Informatie: continuïteit en garantie van internet toegang, altijd verbonden!

Onze M2M-simkaarten werken over de gehele wereld, in 196 landen en op meer dan 500+ netwerken, zodat uw ‘devices’ altijd verbonden blijven.

Onze M2M-simkaarten zijn niet gebonden aan één enkel netwerk en zullen tussen meerdere netwerken roamen. Dit betekent dat als een bepaald netwerk op een bepaalde locatie een slechte dekking heeft, uw M2M-simkaart automatisch overschakelt naar een ander netwerk om uw ‘devices’ verbonden te houden.

Als een GPS-tracker bijvoorbeeld door Duitsland of Frankrijk beweegt, zal de GPS-tracker “zwarte vlekken” tegenkomen of locaties waar een bepaald netwerk geen dekking heeft. In een dergelijke situatie zouden standaard simkaarten die slechts één netwerk gebruiken, de verbinding verliezen en dus geen GPS-trackinginformatie kunnen verzenden. Bij onze M2M-simkaarten gebeurt dit niet omdat deze naar een ander netwerk overschakelt.

Een ander voordeel van het gebruik van een M2M-simkaart met meerdere netwerken is dat u niet vast zit aan één netwerk. In plaats daarvan maken ze altijd verbinding met het sterkste netwerk dat in dat gebied beschikbaar is. Deze netwerk roaming mogelijkheid betekent dat u geen signaal verliest.

Afhankelijk van welke multinetwerk M2M oplossing u kiest, kunt u met uw multinetwerk (roaming) M2M-simkaarten enkele netwerken open schakelen of zelfs toegang krijgen tot alle netwerken. Thingsdata kan roaming diensten leveren in 196 landen via 500+ netwerken wereldwijd.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Miniblog

Door: Jochem Koppes – 09-09-2020

Miniblog: verlaging van de kosten bij opschalen IOT

Veel IoT trajecten mislukken door onvoorspelbare kosten. Een van de elementen die vaak het zwaarste weegt is de hoeveelheid data die wordt verzonden. Deze kosten kunnen worden beperkt door een efficiëntie manier van dataoverdracht.

Bij de implementatie van grootschalige IoT trajecten, kunnen de vele factoren in de context ervoor zorgen dat er een probleem ontstaat bij het opschalen. Als er in het beginstadium geen controle is op de kosten voor de dataoverdracht of onbetrouwbare data kan dat leiden tot hoge onvoorziene kosten. Hiernaast zijn er verschillende manieren om data te verzamelen van ‘devices’ en updates te pushen naar dezelfde ‘devices’. Elke methode brengt verschillende uitdagingen en een andere kostenstructuur met zich mee.

Met duizenden ‘devices’ en miljoenen berichten kunnen de kosten per ‘device’ of per data eenheid oplopen. Alleen dataoverdracht laten plaatsvinden wanneer het echt nodig is moet het uitgangspunt zijn. Een oplossing is om data te verwerken aan het rand van het netwerk en alleen de data te verzenden wanneer noodzakelijk. Andere invalshoek is om te kiezen voor een berichtenstandaard die te allen tijde kleine data eenheden opbouwt en verstuurd.

Één van deze berichtenstandaarden is overigens MQTT. Het is een M2M berichtenstandaard dat ideaal is voor grootschalige netwerken, vanwege zeer kleine data eenheden. MQTT werkt op basis van publiceren en abonneren en het beschikt daarnaast over QoS, waarbij er prioriteit wordt gegeven aan belangrijke dataoverdracht. Bij varianten van MQTT kunnen extra efficiënte slagen gemaakt worden, zoals door een verkorte onderwerp ID en het inlaten van deze onderwerp ID in ‘device’ en de gateway waar de data wordt ontsloten. Zodat er geen onnodige controles moeten worden uitgevoerd, die extra data genereren.

Informatie

Door: Jochem Koppes – 10-08-2020

Informatie: wat is het verschil tussen een standaard sim en een IoT sim?

Ondanks dat ze er aan de buitenkant identiek uitzien, verschillen de kenmerken en functionaliteiten tussen standaard simkaarten enorm in vergelijking met die van IoT simkaarten. De inzet van een IoT simkaart kan uw organisatie veel tijd en geld besparen.

Het belangrijkste verschil zijn de functionaliteiten en beheersbaarheid: een standaard simkaart biedt enkel en alleen internet toegang en bevat niet de extra functionaliteiten die worden aangeboden door IoT connectiviteitsproviders. Deze slimme extra functies maken het juist eenvoudiger en voordeliger.

Standaard simkaarten hebben contractvoorwaarden die zijn gebonden aan één lokaal netwerk, met verschillende voorwaarden en tarieven voor buitenlandse netwerken. Dit heeft als gevolg:

  • Lastige inkoop en beheer van verschillende connectiviteitsproviders per land, met hun respectievelijke contracten en facturen;
  • Complexe voorraadlogistiek om ervoor te zorgen dat apparaten met de juiste simkaart naar de juiste bestemming worden verzonden;
  • Hoge roaming kosten die van toepassing zijn wanneer apparaten in verschillende landen worden ingezet;
  • Strenge voorwaarden vooraf bepaald door netwerkoperatoren (denk aan: langdurige contractperioden, vantevoren afgesteld verbruik, vastliggende prijzen en pakketten). Het wijzigen van de contractvoorwaarden, kan moeilijk of zelfs onmogelijk zijn.

Dit is het moment waarop IoT simkaarten in beeld komen met maximale flexibiliteit. In tegenstelling tot standaard simkaarten, zijn IoT simkaarten het tegenovergestelde en bieden ze de volgende mogelijkheden:

  • Contractvoorwaarden die aan uw specifieke zakelijke behoeften voldoen (zoals specifieke datavolumes);
  • Flexibiliteit om een simkaart te pauzeren, te hervatten of zelfs stop te zetten. Evenals de mogelijkheid om de voorwaarden die eraan verbonden zijn te wijzigen;
  • Beschikbaarheid van pay as you go tarieven voor extra prijsflexibiliteit;
  • Een enkele simkaart geeft toegang tot meerdere lokale netwerken. Dit geeft een betere dekking binnen het land, aangezien de simkaart tussen netwerken kan schakelen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan het sterkst beschikbare netwerk.

Monitoring en beheer is in veel situaties cruciaal. Misschien wilt u een limiet voor dataverbruik specificeren om het risico te vermijden als een ‘device’ zich niet goed gedraagt met buitensporig dataverbruik en dus onvoorziene kosten in rekening brengt. Of misschien worden sommige van uw ‘devices’ alleen actief gebruikt tijdens bepaalde periodes van het jaar en wilt u de mogelijkheid hebben om simkaarten tijdelijk uit te schakelen om veiligheidsredenen en de kosten te drukken.

Een sim management systeem voor monitoring en beheer is alleen beschikbaar bij een IoT connectiviteit provider. Bij het gebruik van standaard simkaarten worden dergelijke functionaliteiten doorgaans weggelaten, aangezien de bijbehorende providers geen beheerplatform hoeven te bieden aan de gemiddelde gebruikersgroep. Bijkomend voordeel van een geavanceerd sim management systeem is het kunnen inzetten van een API koppeling in combinatie met uw bedrijfsspecifieke applicatie.

Om zo efficiënt en schaalbaar mogelijk te zijn op het gebied van mobiel internet toegang. Is het belangrijk om de voordelen te weten van IoT simkaarten inclusief een sim management systeem. De extra functionaliteiten en maximale flexibiliteit die ze bieden, stellen u in staat om het beheer van ‘devices’ te vereenvoudigen en de kosten te verlagen.

Informatie

Door: Jochem Koppes – 23-06-2020

Informatie: altijd internet toegang met een 4G simkaart als backup!

Een snelle en stabiele internetverbinding is onmisbaar voor elke organisatie. Wanneer de internetverbinding niet goed functioneert of zelfs een keer uitvalt, heb je hier heel veel last van. Uitval kan leiden tot schade of zelfs reputatieverlies. Thingsdata biedt hiervoor beveiligde multinetwerk 4G backup simkaarten om de continuïteit van internet toegang te garanderen en uitval te voorkomen (failover).

De behoefte aan een betrouwbare 4G backup internet toegang groeit enorm. Veel organisaties investeerde in het recente verleden nog vaak in een tweede vaste internetverbinding. Momenteel wordt er steeds vaker gekozen voor een 4G backup oplossing. Met de Thingsdata beveiligde multinetwerk 4G backup simkaarten is het ook niet meer nodig om een tweede vaste internetverbinding aan te vragen. Onze flexibele oplossing is namelijk gemakkelijk te installeren, kostenefficiënt in de zin dat het een pay when use model is en er kan per maand opgezegd worden.

De beveiligde multinetwerk 4G backup simkaarten zijn eenvoudig te implementeren en bij uitval van de vaste internetverbinding zorgt de 4G backup router voor de continuïteit van internet toegang doormiddel van de beveiligde multinetwerk 4G simkaart die werkt op basis van drie netwerken in Nederland voor maximale mobiele dekking. Het is dus zeer betrouwbaar als failover doordat het een redundante oplossing. De organisatie kan zo ongestoord door blijven werken. Er wordt alleen betaalt voor het daadwerkelijk dataverbruik, zodoende zijn er geen hoge maandelijkse vaste kosten. Wanneer de storing van de vaste internetverbinding voorbij is, schakelt de router automatisch terug.

Onze beveiligde multinetwerk 4G backup oplossing wordt enerzijds veel toegepast bij kassasystemen, betaalautomaten en mobiele pin terminals en anderzijds bij kantoor en retail omgevingen als back-up van de primaire internetverbinding.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Informatie

Door: Jochem Koppes – 18-06-2020

Informatie: voordelen van industriële 4G routers

Met download snelheden van 150 Mb per seconde heeft de introductie van 4G, de manier waarop we met elkaar communiceren behoorlijk veranderd. In veel verticals kunnen organisaties de vruchten plukken van deze industriële 4G routers voor onafhankelijk internet toegang. We zetten de voordelen op een rijtje.

Een 4G router kan op een locatie waar geen vaste internetverbinding mogelijk is, een bekabelde of wifi-internetverbinding aanbieden. Op de 4G router kunnen PLC’s, camera’s, PC’s of sensoren aangesloten worden.

Op locaties waar wel een vaste internetverbinding aanwezig is, kan de 4G router zo ingesteld worden dat bij een storing overgeschakeld wordt naar het 4G netwerk (beveiligde multinetwerk M2M-simkaart met 4G).

ADSL is een verouderde techniek die langzaam uitgefaseerd zal worden. Een 4G router is een ideale vervanging van de ADSL-verbinding. Het graven van een kabel voor een internetverbinding is vaak ook een dure aangelegenheid. Daarnaast kan het aanvragen van een vergunning en de uiteindelijke toestemming veel tijd in beslag nemen. Een 4G router is in deze gevallen een stuk voordeliger en kan direct opgeleverd worden.

Een industriële 4G router kan ook gebruikt worden in vrachtwagens, bussen, treinen en boten. Bovendien kan er voor passagiers een apart WiFi-netwerk aangemaakt worden.

4G routers zijn relatief voordelig, snel op te leveren en bieden uitgekiende mogelijkheden om service te verlenen. Hierdoor zijn ze goed toepasbaar in onder andere diverse verticals: industrie, landbouw en transportsector.

Wil je meer informatie over industriële 4G routers en de toepassingen in jouw sector. neem dan gerust contact met ons op.

Samen uw IoT project realiseren?

Laten we de rol van Internet of Things in uw projecten bespreken.