Case: LENS Energie

Lens

Wie is LENS Energie?

LENS Energie is opgericht in 2012 en zet zich sinds het bestaan al in voor een CO2 neutrale wereld. De organisatie ontwikkelt, financiert, realiseert en beheert zonne-installaties op commercieel en maatschappelijk vastgoed door heel Nederland. De projecten die full-service zonpartner uitvoert variëren tussen de 500 tot ongeveer 5.000 zonnepanelen. Er wordt op ieder type dak gewerkt volgens de hoogste kwaliteit- en veiligheidsnormen.

Naast het installeren van zonnesystemen beschikt LENS ook over een platform waarin deze systemen worden gemonitord en beheerd. Zodra het zonnesysteem werkend is, kan de opbrengst van de zonnestroom worden bijgehouden in het LENS monitoringsplatform. Daarnaast kunnen eventuele storingen vroegtijdig worden gesignaleerd en opgelost. Zowel huurders als beheerders kunnen te allen tijden inzien hoeveel zonnestroom de panelen opleveren. Het monitoringssysteem werkt 24/7 en geeft zelf aan als er onderhoud nodig is. Om deze data inzichtelijk te krijgen wordt er een simkaart in iedere omvormer geplaatst.

Wat was de uitdaging?

Er zijn situaties waarin het voorkomt dat bepaalde woningen of gebouwen niet over een internetverbinding beschikken. De omvormer wordt in de meeste gevallen aangesloten op de al aanwezige internetverbinding. Thingsdata heeft de uitdaging gekregen om de continuïteit en garantie van onafhankelijk internet toegang in de omvormers te bewerkstelligen zodat het LENS platform continue gevoed wordt met accurate data.

Wat was de oplossing?

De omvormers die LENS installeert en koppelt aan de zonnesystemen worden door Thingsdata voorzien van een beveiligde multi netwerk M2M simkaart. Deze M2M simkaart gebaseerd op de eUICC standaard (e-sim) zorgt ervoor dat LENS altijd continuïteit en garantie heeft van de meetdata van de zonnesystemen. LENS opereert hierdoor onafhankelijk van de LAN omgeving van de verhuurder of grootdakbezitter. Door de multinetwerk functionaliteit roamt de M2M simkaart op het sterkste beschikbare netwerk (KPN, Odido of Vodafone).

Het resultaat

Bij LENS is het van essentieel belang dat de continuïteit van de ‘data as a service’ voor het LENS monitoringsplatform gewaarborgd wordt. Thingsdata levert de stabiele internet toegang op locaties door heel Nederland om deze dienst te garanderen.