UDP

udp

UDP staat voor User Datagram Protocol het is een van de basisprotocollen van het internet. Dit is een bericht-georiënteerd protocol. Dit wil zeggen dat een verzender een bericht stuurt aan de ontvanger, net als bij het TCP protocol. Het verschil met TCP is echter dat de ontvanger bij UDP geen bevestiging stuurt naar de verzender. Je kunt het vergelijken met een het versturen van een email waarvan je niet weet of het bericht aankomt en gelezen wordt.

Wat is het voordeel van een UDP?

Het voordeel van UDP is dat het sneller is dan TCP. Het is sneller, omdat er geen bevestiging wordt verstuurd en het dus geen tweerichtingsverkeer is. Het heeft echter ook nadelen. Doordat er bij UPD geen bevestiging wordt verstuurd is het minder betrouwbaar in het versturen van data dan bijvoorbeeld TCP is.

Waarvoor is het geschikt?

Dit betekent dat UDP vooral geschikt is voor eenrichtingscommunicatie, waarbij het verlies van enige data geen probleem vormt. UDP wordt dan ook vooral gebruikt wanneer snelheid belangrijker is dan een 100% foutloze verbinding. Het UDP internet protocol wordt vooral gebruikt bij live streaming en bij VOIP (voice over ip).