Het grootste gedeelte van de slimme meters in huishoudens dienen vervangen te worden. Dit komt omdat deze meters de meterstanden via een GPRS verbinding (het 2G netwerk) overbrengen naar de netbeheerders waardoor u als consument inzicht heeft in het verbruik. Operators (KPN, Vodafone en Odido) in Nederland gaan echter ruimte vrijmaken door verouderde 2G en 3G technologieën uit te faseren, ook wel ‘sunset’ genoemd. In Nederland zal dit plaatsvinden in 2025. Bent u hier nog niet van op de hoogte? Klik dan hier om te bekijken wat dit voor uw organisatie betekent en maak gebruik van ons stappenplan om u hierop voor te bereiden.
De uitfasering van de 2G en 3G netwerken heeft grote gevolgen voor de netbeheerders. Slimme meters met een GPRS-verbinding kunnen na de uitfasering van de netwerken geen meterstanden meer versturen. Softbank was de eerste operator in Japan die het 2G netwerk heeft uitgefaseerd, dit was in 2011 en in 2016 zijn er twee andere netwerken in Zweden en Australië uitgefaseerd. Vanaf 2017 is de snelheid van de uitfasering echter verhoogd. Vanaf het moment van schrijven staan er >70 uitfaseringen gepland voor het 2G netwerk en >80 uitfaseringen voor het 3G netwerk (wereldwijd). Daardoor moeten er miljoenen meters wereldwijd vervangen worden voor het eind van 2030.
Zonder slimme meters geen data
De slimme meters registreren naast de meterstanden ook de spanningen op het stroomnet. Indien er problemen zijn met de spanning of storingen dan kan de data van deze slimme meters op afstand worden uitgelezen in de regio waar dit plaatsvind. Vervolgens kan er een gericht gehandeld worden om incidenten te verhelpen. In de toekomst wordt er steeds meer gebruik gemaakt van duurzamere energiebronnen, de frequentie van pieken en dalen in het energieaanbod kan hierdoor echter stijgen. Inzicht in deze gegevens blijft daarom cruciaal!
De meeste gasmeters versturen de meterstanden via de slimme elektriciteitsmeter. De eerste generatie gasmeters kan echter niet communiceren met de nieuwe elektriciteitsmeters. Daarom dienen er ook miljoenen slimme gasmeters vervangen te worden om compatibel te zijn met de nieuwe slimme elektriciteitsmeters.
Tot wanneer blijft het 4G netwerk actief?
De meters die momenteel worden geplaatst maken gebruik van 4G (LTE), LTE-M en NB-IOT.
Het 4G netwerk wordt gebruikt voor alledaagse activiteiten zoals data verbruik door smartphones. De 4G netwerken werden in 2008 geïntroduceerd door het 3rd Generation Partnership Project (3GPP). Deze organisatie ontwikkelt standaarden voor mobiele communicatie. Het is nog niet specifiek te zeggen wanneer de 4G netwerken worden uitgefaseerd. De verwachting is dat de netwerken nog minimaal tien jaar meegaan. Daarna zal de uitfasering in gang worden gezet om ruimte te maken voor bijvoorbeeld 6G. Lees hier meer over de overgang van 4G naar 5G.
Wat is het LTE-M netwerk?
De LTE-M netwerken (Long Term Evolution for Machines) zijn speciaal ontwikkeld voor Internet of Things toepassingen. Deze netwerken zijn gebaseerd op de betrouwbare en veilige 4G netwerken volgens de 3GPP standaard van de GSMA. Dit biedt mogelijkheden voor roaming in het buitenland. De LTE-M netwerken hebben een sterkere dekking dan 2G netwerken, het voordeel hiervan is een diepere penetratiegraad. Een diepere penetratiegraad zorgt ervoor dat de dekking voornamelijk in gebouwen vele malen beter is. Tevens wordt data snel en op een energiezuinige manier verzonden en het is geschikt voor verschillende toepassingen die nu met 2G werken. Daarnaast is het geschikt voor toepassingen die nu nog niet ‘slim’ zijn.
Wat is het NB-IOT netwerk?
NB-IOT (NarrowBand Internet of Things) is een netwerk dat is gebaseerd op de 5G standaarden van de GSMA. NB-IOT werkt zowel op 4G als 5G netwerken. Verder beschikt het over dezelfde voordelen als LTE-M. Denk aan een diepere penetratiegraad (betere dekking in gebouwen) en een langere levensduur van devices (door energiezuinig data verzenden). Het verschil tussen LTE-M en NB-IOT zit in de bandbreedtes. LTE-M wordt veelal gebruikt om devices over een lange afstand met internet te verbinden en voor bewegende devices zoals GPS systemen. NB-IOT wordt in de meeste gevallen gebruikt voor devices die veelal op dezelfde plek blijven zoals sensoren die bepaalde waardes waarnemen.
De oplossing: een modulaire meter
De ontwikkeling van de netwerken brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Het voordeel is de snellere verbinding, maar het nadeel is de vervanging van devices die enkel gebruik kunnen maken van de verouderde technologieën. Daarom wordt er een modulaire meter ontwikkelt die een langere levensduur heeft dan de slimme meters die aan vervanging toe zijn. Via deze meter is het mogelijk om de communicatiemodule te verwisselen indien een netwerk wordt uitgefaseerd. Dit scheelt het vervangen van de gehele meter.
Meer informatie
Bent u benieuwd wanneer de netwerken in uw regio worden uitgefaseerd? Klik dan hier om inzicht te krijgen in de sunsets. Wij beschikken over een breed portfolio aan connectiviteitsoplossingen die uw organisatie toekomstbestendig maakt. Zijn uw 2G simkaarten, slimme meters of andere 2G only devices aan vervanging toe? Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer +31-85-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.
Vraag onze testkit aan
Bent u op zoek naar IoT simkaarten die uw oplossing voorzien van een continue internetverbinding? Vraag dan onze testkit aan! Onze testkit bevat drie simchips waarmee u drie maanden kosteloos 100 mb kunt testen.
Download onze brochure
Bent u op zoek naar een geschikte IoT partner voor uw bedrijfsactiviteiten? Download dan deze brochure en ontvang direct toegang tot waardevolle inzichten over onze dienstverlening en IoT oplossingen.