Kennisbank

Welkom bij de IoT Kennisbank, uw centrale bron voor alles wat u moet weten over het Internet of Things (IoT), van basisprincipes en technologieën tot geavanceerde toepassingen en innovatie in het IoT-ecosysteem.
Kennisbank

Nano BTS basisstation

Een Nano BTS is een basisstation van het GSM netwerk waarvan het bereik beperkt is. Het wordt namelijk gebruikt op plekken waar het mobiele netwerk slecht bereik heeft. Een Nano BTS zorgt voor hogere datasnelheden en kan meer gebruikers ondersteunen.
Kennisbank

Cell-ID

Een GSM Cell-ID (CID) is een uniek nummer waarmee GSM-masten of de sector van de GSM-mast kan worden geïdentificeerd binnen een locatie gebied code (LAC) of een GSM netwerk. De eerste of laatste cijfers van een CID vertegenwoordigen het sector ID. Wanneer bijvoorbeeld een beveiligde M2M of LTE M simkaart één zendmast ziet dan wordt de Cell-ID hiervan vrijgegeven.
Kennisbank

Smart City

Smart City vertaald een slimme stad, is een stad waar doormiddel van Internet of Things toepassingen en informatietechnologie een hoge kwaliteit van leven wordt gecreëerd en duurzame economische ontwikkelingen worden gerealiseerd. Smart City realiseren Dit wordt bereikt door te excelleren in zes belangrijke fundamenten: economie, mobiliteit, milieu, mensen, leefbaarheid en overheid. Steden kunnen de energiedistributie verbeteren, afvalinzameling stroomlijnen, verkeersopstoppingen verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren met behulp van IoT toepassingen.
Kennisbank

Edge Computing

Devices kunnen zelf steeds complexere berekeningen uitvoeren en informatie verwerken. Dit heet ‘edge computing’: de toegenomen rekenkracht op de plek waar data verzameld wordt, aan de rand van het netwerk. Edge Computing hoe werkt het? Het maakt het systeem en de applicaties efficiënter door de componenten en dataservices van een gecentraliseerde server te verwijderen en de data dichter bij de “edge” te plaatsen. Dit zal de reactietijden verbeteren en bandbreedte besparen.
Kennisbank

MMTC

Massive Machine Type Communications (mMTC) is een van de drie bepalende kenmerken van 5G. De focus van mMTC is connectiviteit bieden aan een groot aantal devices die een sporadisch lage data hoeveelheid verzenden en geen vertraging moeten hebben. De mMTC devices zullen naar verwachting een zeer lange batterij levensduur hebben. Een uniek kenmerk van deze categorie is dat de mMTC devices extreem gevarieerd zullen zijn in termen van mogelijkheden, kosten, energieverbruik en zendvermogen.
Kennisbank

URLCC

Ultra Reliable Low Latency Communications is een van de drie bepalende kenmerken van 5G. Strenge eisen aan zowel latentie als betrouwbaarheid zijn de onderscheidende kenmerken van deze use case-categorie, die zich voornamelijk richt op machine-type communicatie (MTC). Toepassingen van URLCC zijn onder meer draadloze besturing van industriële productie- en productieprocessen, medische chirurgie op afstand, zelfrijdende en/of op afstand bestuurde voertuigen en automatisering van distributie in smart grids.
Kennisbank

eMBB

Enhanced Mobile Broadband (eMBB) is een van de drie bepalende kenmerken van 5G. Het is een verbetering van Mobile Broadband wat draadloze internettoegang via mobiele netwerken is. eMBB maakt nieuwe data gestuurde ervaringen mogelijk die hoge datasnelheden vereisen, wat resulteert in een snellere en betere gebruikerservaring. eMBB zal draadloos internet op plekken waar een grote hoeveelheid mensen bij elkaar komen zoals in stadions gemakkelijk aankunnen. Ook zal eMBB het gebruik van AI, VR en AR via het mobiele netwerk toegankelijk maken.
Kennisbank

Wat is een Proof of Concept?

Een proof of concept (PoC) is een methode om te demonstreren of bijvoorbeeld een Internet of Things (IoT) concept (technologie of functionaliteit) haalbaar is en aansluit bij de belevingswereld van een eindklant. Oftewel: of het enige potentie heeft om daadwerkelijk gebruikt te worden na de introductie. Met een proof of concept krijgen ideeën een stuk meer richting en het geeft veel sneller het inzicht én bewijs of het idee werkt of niet. Hiermee raken potentiële beslissers sneller overtuigd van de slagingskansen van een IoT concept.
Kennisbank

API

Een Application Programming Interface (API) is een toegangspoort tot een bestaande applicatie (bijvoorbeeld sim management systeem van een IoT connectiviteit toepassing, zoals M2M, LTE M of NB-IOT) die het mogelijk maakt om functionaliteit van de applicatie, beschikbaar te maken voor andere systemen. Een API maakt dus communicatie mogelijk tussen verschillende systemen. API's  zijn ontworpen om waarden in te vullen, te herstellen, bij te werken en te verwijderen. Een API maakt gebruik van de voordelen van web gebaseerde protocollen zoals HTTP en XML.
Kennisbank

MQTT

MQTT protocol (Message Queuing Telemetry Transport) is een gemeenschappelijke taal waardoor sensoren, actuatoren en machines met elkaar kunnen communiceren. Het is een een lichtgewicht publish en subscribe systeem. Het protocol is ontwikkeld als eenvoudig systeem om met een lage bandbreedte data over te dragen. Dankzij deze eigenschappen is MQTT erg geschikt om te gebruiken binnen Internet of Things applicaties. MQTT wordt gebruikt in verschillende industrieën, zoals de auto-industrie, productie, telecommunicatie, olie en gas. MQTT maakt gebruik van de volgende basis begrippen: Publish/Subscribe, Messages, Topics en Broker. Publish and subscripe principe Allereerst het Publish and Subscribe principe. Een device kan een bericht ofwel message publiceren op een onderwerp (topic). Het is ook mogelijk om op een zogenaamd topic te subscriben, waarbij we aangeven het bericht van dit topic te willen ontvangen. MQTT en Topics Een topic is de manier waarop aangegeven wordt hoe een bericht wordt gepubliceerd, of waarop aangegeven wordt welke berichten ontvangen moeten worden. Topics worden weergeven als een string gescheiden door middel van een schuine streep. Iedere schuine streep geeft een niveau aan. De broker is uiteindelijk verantwoordelijk voor het ontvangen van alle berichten. Wanneer een device een bericht published zal deze naar de broker gaan.
Kennisbank

IP

Internet Protocol (IP) is een reeks regels die bepalen hoe gegevens aan moeten worden geleverd via openbare netwerken. Het is een deel van het systeem dat gebruikt wordt om netwerken met elkaar te laten communiceren, zoals op het internet meestal via een IP-adres. Het internetprotocol is een onderdeel van een stack die nodig is voor communicatie. In combinatie met het Transmission Control Protocol (TCP) wordt er over TCP/IP gesproken.
Kennisbank

Big Data

Big Data is een overkoepelend begrip voor de enorme toename van de hoeveelheid data die beschikbaar komt via ICT systemen, devices (hardware) en online activiteiten van gebruikers. Big Data gaat over het onttrekken van online informatie uit een grote hoeveelheid data met een groot aantal verschillende bronnen. De bronnen ervan zijn divers en de data is zowel gestructureerd als ongestructureerd. Als het mogelijk is dat er verbanden gelegd kunnen worden uit al die verschillende soorten gegevens, kan dat voor organisaties nieuwe inzichten geven.

Download onze brochure

Download brochure