Kennisbank

Welkom bij de IoT Kennisbank, uw centrale bron voor alles wat u moet weten over het Internet of Things (IoT), van basisprincipes en technologieën tot geavanceerde toepassingen en innovatie in het IoT-ecosysteem.
Kennisbank
Kennisbank

MNO

Een Mobiele Netwerkoperator (MNO) is een Telecommunicatie Service Provider die draadloze spraak- en datacommunicatie levert aan zijn geabonneerde mobiele klanten. MNO’s zijn onafhankelijke Telecommunicatie Service Providers die de volledige telecominfrastructuur bezitten voor het hosten en beheren van mobiele communicatie. MNO kenmerken Een belangrijk kenmerk van een MNO is dat een MNO de toegang tot een radiospectrumlicentie van een regelgevende of overheidsinstantie moet bezitten of beheren. Een tweede belangrijk kenmerk van een MNO is dat het eigenaar of beheerder moet zijn van de elementen van de netwerkinfrastructuur die nodig zijn om diensten aan abonnees te leveren via het gelicenseerd spectrum. M2M, LTE M en NB-IOT vallen onder het gelicenseerd spectrum.
Kennisbank

DNS

Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke IP-adressen te vertalen en omgekeerd. DNS is een client-serversysteem: een opvrager gebruikt het DNS-protocol om aan een aanbieder (DNS-server) een naam of adres op te vragen, waarop de server een antwoord terugstuurt. Het opzoeken van een nummer bij een naam wordt forward lookup genoemd; het opzoeken van een naam bij een nummer reverse lookup.
Kennisbank

UDP

UDP staat voor User Datagram Protocol het is een van de basisprotocollen van het internet. Dit is een bericht-georiënteerd protocol. Dit wil zeggen dat een verzender een bericht stuurt aan de ontvanger, net als bij het TCP protocol. Het verschil met TCP is echter dat de ontvanger bij UDP geen bevestiging stuurt naar de verzender. Je kunt het vergelijken met een het versturen van een email waarvan je niet weet of het bericht aankomt en gelezen wordt. Wat is het voordeel van een UDP? Het voordeel van UDP is dat het sneller is dan TCP. Het is sneller, omdat er geen bevestiging wordt verstuurd en het dus geen tweerichtingsverkeer is. Het heeft echter ook nadelen. Doordat er bij UPD geen bevestiging wordt verstuurd is het minder betrouwbaar in het versturen van data dan bijvoorbeeld TCP is. Waarvoor is het geschikt? Dit betekent dat UDP vooral geschikt is voor eenrichtingscommunicatie, waarbij het verlies van enige data geen probleem vormt. UDP wordt dan ook vooral gebruikt wanneer snelheid belangrijker is dan een 100% foutloze verbinding. Het UDP internet protocol wordt vooral gebruikt bij live streaming en bij VOIP (voice over ip).
Kennisbank

TCP

TCP is een netwerkprotocol, die gebruikt wordt voor het versturen van data bits (packets) over het internet, bovenop het reguliere internet protocol (de transpoortlaag/applicatielaag in de IP-stack). TCP staat voor Transmission Control Protocol en is een veelgebruikt protocol, waarmee gegevens worden overgedragen op het internet via netwerkverbindingen. TCP kan gegevens in een datastroom versturen, wat betekent dat deze gegevens gegarandeerd aankomen op hun bestemming. Communicatiefouten worden daarnaast ook opgevangen.
Kennisbank

eDRX

Voor sommige businesscases, waarbij het device vooral data vanuit het IoT netwerk ontvangt en vrijwel geen data verstuurt, kan het tijdstip dat het device naar het netwerk luistert worden aangepast. Deze afspraak tussen het device en het netwerk kan met Extended Discontinuous Reception (eDRX) van iedere 10 seconden worden verlengd tot eens in de paar uur. Het verlaagt het batterijverbruik. De cellular modules kunnen in een diepe, energiezuinige slaapstand gaan (PSM) of worden alleen actief (eDRX) als de cellular module verbinding moet maken met het netwerk om data te verzenden. Dit resulteert in een aanzienlijke batterijbesparing. eDRX is o.a. beschikbaar bij LTE M en NB-IOT.
Kennisbank

PSM

Met behulp van een Power Saving Mode (PSM) kan de cellular module in een device, in slaap worden gezet. Tijdens die slaaptijd is het energieverbruik enkele microampères. Het device zal gedurende die tijd niet met het netwerk communiceren. Als het device wel data wil versturen, dan komt de cellular module automatisch uit slaapstand en zal direct de gewenste data over het netwerk doorsturen. Door deze slaaptijd zo optimaal mogelijk te regelen wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt. PSM is o.a. beschikbaar bij LTE M en NB-IOT.  
Kennisbank

FQDN

FQDN is een afkorting van Fully Qualified Domain Name, en staat voor de meest complete domeinnaam voor een specifieke website, computer of server op het internet. Het wordt ook wel de absolute domeinnaam genoemd. Waar een domeinnaam bestaat uit een geregistreerde naam plus een domeinextensie (top level domains), is een FQDN de volledige naam inclusief eventuele subdomeinen zoals "www" in de FQDN "www.thingsdata.nl". FQDN en de DNS In combinatie met een protocol zoals HTTP(S) en een eventuele bestandslocatie vormt een FQDN een URL. Het IP-adres dat bij een FQDN hoort, wordt via het Domain Name System (DNS) opgezocht. Zo is het mogelijk om aan de hand van een FQDN een verbinding met een server op te zetten.
Kennisbank

Mobile Terminating

Mobile Terminating (MT) verwijst naar een bericht dat naar een device (hardware) wordt verzonden. Het bericht wordt beëindigd aan de kant van het device.    
Kennisbank

Mobile Originating

Mobile Originated (MO) verwijst naar een bericht dat wordt verzonden vanaf een device (hardware). Het bericht is oorspronkelijk verstuurd aan de kant van het device.
Kennisbank

Geolocation

Geolocation is de mogelijkheid om de locatie van een LoRa sensor te bepalen zonder gebruik te maken van GPS. Dit is een add-on en hoeft niet op elk LoRaWAN netwerk beschikbaar te zijn. De LoRa sensor hoeft hiervoor geen extra functionaliteiten te implementeren. De locatie van een sensor kan al bepaald worden wanneer een uplink bericht door drie of meer LoRaWAN gateways wordt ontvangen. Geolocation hoe werkt het? Het LoRaWAN netwerk is in staat de positie van een sensor te bepalen door de tijdstippen te analyseren waarop een uplink bericht op de verschillende gateways is ontvangen. Door het verschil in ontvangsttijden van de verschillende gateways te berekenen kan een locatie worden afgeleid. Om dit te kunnen doen zijn speciale gateways nodig die de geolocation functionaliteit ondersteunen.
Kennisbank

LPWAN

LPWAN staat voor Low Power Wide Area Network. Een LPWAN netwerk voldoet aan de volgende criteria: het is een draadloos netwerk, waarbij er met een laag energieverbruik gecommuniceerd kan worden met het netwerk. Het netwerk heeft een groot bereik (meerdere kilometers) met een lage bit rate. Wat doet een LPWAN? Een LPWAN heeft als voornaamste doel om informatie te verzamelen. Hoewel het vaak mogelijk is om informatie in beide richtingen te versturen. Er bestaan verschillende soorten netwerken die aan deze criteria voldoen en dus onder de naam LPWAN vallen zoals LoRaWAN, NB-IOT en LTE M.

Download onze brochure

Download brochure