Kennisbank

Welkom bij de IoT Kennisbank, uw centrale bron voor alles wat u moet weten over het Internet of Things (IoT), van basisprincipes en technologieën tot geavanceerde toepassingen en innovatie in het IoT-ecosysteem.
Kennisbank

HSDPA

HSDPA of High-Speed Downlink Packet Access is een uitbreiding op 3G. Het wordt ook wel 3.5G genoemd. HSDPA is een communicatiedienst met een transmissiesnelheid tot minimaal 10 keer de UMTS-snelheid van 384 KB/s. 3G netwerken worden nog aangeboden binnen de M2M dienstverlening.
Kennisbank

UMTS (3G)

UMTS 3G (Universal Mobile Telecommunications System), oftewel 3G, wordt gezien als de opvolger voor GSM/GPRS. UMTS is de derde generatie mobiele communicatie en is niets meer dan een stelsel van afspraken tussen aanbieders van verschillende mobiele netwerken. 3G netwerken worden nog aangeboden binnen de M2M dienstverlening.
Kennisbank

EDGE

EDGE of Enhanced Data Rates for GSM Evolution is een verbetering van GPRS voor datatransmissie. Het werkt op bestaande GSM netwerken. Het is een uitbreiding van GPRS en maakt snelheden mogelijk tot 48 KB/s). EDGE wordt ook wel 2.75G genoemd doordat de snelheid tussen de GPRS (2.5G) en UMTS (3G) in zit. 2G en 3G netwerken worden nog aangeboden binnen de M2M dienstverlening.
Kennisbank

GPRS

GPRS (2.5G) of General Packet Radio Service is een techniek die een uitbreiding vormt op het bestaande GSM-netwerk. Met deze technologie kan op een efficiëntere, snellere en voordeligere manier mobiele data verzonden en ontvangen worden. Bij GPRS zijn devices altijd online, dit betekent dat ze een constante verbinding met het internet hebben en worden afgerekend op de hoeveelheid data die ze downloaden of versturen. Hoe werkt een GPRS? Het device houdt de verbinding ook alleen maar bezet op momenten dat er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt. Daardoor wordt de capaciteit beter benut en kan er meer data tegelijk uitgewisseld worden. De maximale snelheid op GPRS ligt tussen 7 KB/s en 14 KB/s. De techniek wordt 2.5G genoemd. Dit is geen officiële Generatie. Het wordt zo genoemd doordat het tussen 2G en 3G in zit. 2G en 3G netwerken worden nog aangeboden binnen de M2M dienstverlening.
Kennisbank

GSM (2G)

Global System for Mobile Communication (GSM) oftewel 2G, is een mobiel netwerk, waarbij het radiospectrum is opgedeeld in afzonderlijke dekkingsgebieden (cellen), die elk worden bediend door een basisstation. Mobiele devices (hardware) maken verbinding met het netwerk via de radiokanalen die beschikbaar zijn in de lokale service cel. GSM-netwerken zijn opgedeeld in verschillende frequenties. De snelheid is ongeveer 1 KB/s. Deze snelheid is te laag om de opkomend internet via devices te bedienen. Daarom is GPRS (2.5G) ontworpen. Een dataverbinding via GSM wordt niet meer gebruikt, GPRS is de laagste verbindingsstandaard.
Kennisbank

Vast IP-adres

Een vast IP-adres is een IP-adres dat toegewezen wordt aan een device en de eigenschap heeft dat deze niet meer veranderd. Door het vaste IP- adres kan de simkaart direct worden benaderd. Vast IP-adres security Een vast publiek IP-adres is zeer kwetsbaar voor veiligheidsrisico’s. Deze is toegankelijk voor alle gebruikers op het internet en is alleen afhankelijk van de authenticatie op de hardware. Het grote verschil met een vast privaat IP-adres is de manier van benaderen. Waarbij een vast publiek IP-adres door iedere gebruiker op het internet te benaderen is, beschikt een vast privaat IP-adres over een VPN-tunnel. Dit houdt in dat alle IP-adressen zich binnen een VPN bevinden en dus niet van buitenaf te benaderen zijn. De gebruiker dient eerst in te loggen en kan daarna verbinding maken met het vaste privaat IP-adres. Deze extra beveiliging geeft het voordeel dat devices niet individueel beveiligd hoeven te worden en de risico’s op externe aanvallen vele malen kleiner worden.
Kennisbank

PLMN

Een PLMN (Public Land Mobile Network) is een openbaar mobiel netwerk binnen één land, die wordt aangeboden door een specifieke operator, waarbij een combinatie van draadloze communicatiediensten beschikbaar zijn. Waar bestaat een PLMN uit? Een PLMN bestaat doorgaans uit verschillende mobiele technologieën zoals 2G, 3G, 4G en 5G. Een PLMN wordt geïdentificeerd door een wereldwijd unieke PLMN-code, die bestaat uit een MCC (Mobile Country Code) en MNC (Mobile Network Code).
Kennisbank

Wat is een HLR?

Een HLR (Home Location Register) is een database die abonnement informatie bevat, zoals de International Mobile Subscriber Identity (IMSI), het telefoonnummer dat is gekoppeld aan de abonnement (de MSISDN), de accountstatus en de laatst bekende locatie. De abonnement informatie is inzichtelijk in sim management systemen van de verschillende IoT connectiviteits vormen (M2M, LTE M, NB-IOT). De functie van HLR in mobiele netwerken De HLR beheert gebruikersinformatie op verschillende manieren. Dit hebben we hieronder verder toegelicht Simkaart gegevens Dit omvat IMSI (International Mobile Subscriber Identity) die uniek is voor elke simkaart. Locatie informatie Het HLR houdt bij op welk moment een device zich in een bepaald gebied bevindt, wat van cruciaal belang is voor het routeren van gesprekken en berichten. Abonnementsstatus Het houdt bij welke diensten een klant devices heeft geabonneerd, zoals data- of spraakdiensten. HLR en de Internet of Things (IoT) De impact van de HLR gaat verder dan traditionele mobiele netwerken; het speelt ook een belangrijke rol in de opkomst van de Internet of Things. IoT devices, zoals slimme thermostaten, wearables, of autonome voertuigen. Deze moeten voortdurend verbinding maken met het netwerk om data te ontvangen en verzenden. De HLR zorgt ervoor dat elk van deze devices correct wordt geauthenticeerd en gevolgd, wat essentieel is voor een efficiënte en veilige werking van IoT-ecosystemen. Voordelen van HLR in de toekomst van IoT De HLR zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden naarmate het aantal IoT devices exponentieel groeit. Met miljarden devices die verbonden zijn en gegevens uitwisselen, wordt het HLR-systeem de kern van betrouwbare, efficiënte en veilige IoT-netwerken. Denk aan toepassingen zoals slimme steden, waarbij alles, van verkeerslichten tot vuilnisbakken, met elkaar communiceert. Hier zorgt de HLR voor een vlotte verbinding en betrouwbare data-uitwisseling tussen de systemen. Innovaties en uitdagingen Met de groei van IoT komen er ook nieuwe uitdagingen voor de HLR. De systemen moeten schaalbaar zijn om de enorme hoeveelheid devices aan te kunnen. Daarnaast moet de beveiliging continu worden verbeterd om hackpogingen en datalekken te voorkomen. Innovaties zoals 5G-netwerken bieden nieuwe kansen, waarbij de HLR een nog belangrijkere rol speelt in het ondersteunen van snellere en meer betrouwbare verbindingen. Conclusie De Home Location Register is onmisbaar voor de moderne IoT-systemen. Het biedt de infrastructuur die nodig is om miljarden devices te verbinden en te beveiligen. Naarmate de Internet of Things blijft groeien, zal de HLR een cruciale rol spelen in het waarborgen van soepele, veilige en schaalbare netwerken. Ben je nieuwsgierig naar hoe de HLR jouw IoT-oplossingen kan verbeteren? Neem contact op met ons team van experts om meer te weten te komen over de nieuwste technologische trends en hoe je je netwerk toekomstbestendig kunt maken.
Kennisbank

Machine to Machine

Machine-to-machine (M2M), de communicatietechnologie waarbij devices met elkaar kunnen communiceren en informatie kunnen delen. De communicatie wordt gebruikt voor geautomatiseerde gegevensoverdracht en meting tussen mechanische of elektronische devices.
Kennisbank

LBS

LBS (location based services) biedt dus de mogelijkheid om de locatiegegevens van een device vast te stellen. De locatie wordt vastgesteld doormiddel van de afstand van het device tot de zendmasten in de nabije omgeving. Wanneer bijvoorbeeld een beveiligde M2M of LTE M simkaart drie zendmasten ziet kan er een driehoeksmeting worden geïnitieerd om de locatiegegevens te achterhalen. Voor LBS is er geen speciale hardware of software nodig om de locatiegegevens te bepalen. Hoe meer zendmasten er in de buurt zijn, hoe nauwkeuriger de locatiegegevens worden berekend.
Kennisbank

PUK code

Een PUK-code (personal unblocking key) is persoonlijke ontgrendelingssleutel die aan het device (hardware) is gekoppeld. De PUK-code is vereist om het device te ontgrendelen na het invoeren van een onjuiste pincode.
Kennisbank

Data Network Name

Een DNN (Data Network Name) definieert het punt waarlangs devices verbinding maken met het internet. DNN's zijn verbonden aan APN's in het GPRS-netwerk en LTE APN's in het LTE-netwerk. Een DNN bepaalt ook of een device een vast of dynamisch IP-adres gebruikt.

Download onze brochure

Download brochure